TİKA'dan Romanya'daki engelli öğrencilere destek

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının Bükreş'te engelli çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamak için tamamladığı üç farklı projenin açılışı yapıldı

Google Haberlere Abone ol
TİKA'dan Romanya'daki engelli öğrencilere destek
BÜKREŞ (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA), Bükreş'te, engelli çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamak için tamamladığı üç farklı projenin açılışı yapıldı.

Açılış törenine, Bükreş Valisi Nicolae Petrovan, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, TİKA Bükreş Romanya Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan, Bükreş Eğitim Genel Müdürü Florian Lixandru ve Bükreş 6’ncı Sektör Belediye Başkanı Gabriel Mutu'nun yanı sıra soydaş milletvekilleri, Romanya Müslümanları müftüsü, Romanya 'da yaşayan Türk ve Tatar soydaş toplumunun ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen temsilcileri, okul yöneticileri, engelli öğrenciler ve aileleri katıldı.

Söz konusu 3 proje kapsamında TİKA desteğiyle, Bükreş 6. Sektör Sosyal Yardımlaşma ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğü Rehabilitasyon Tedavi Merkezi ile Bükreş 2 Nolu Engelliler Ortaokulu'nda iki adet sensör odası, Bükreş 5 Nolu Engelliler Okulu'nda da bir yeni kinetoterapi merkezi kurularak, temin edilen modern ekipmanlar engelli öğrencilerin hizmetine sunuldu.

Kurulan sensör odaları vasıtasıyla zihinsel engelli çocuklar, ışık, ses ve görüntü efektlerinin yardımıyla sosyalleşme imkanına kavuştu. Sensör odalarında özel olarak tasarlanan ekipmanlarla engelli çocukların el becerilerinin gelişmesi ve öğrenme kabiliyetlerinin artırılması hedefleniyor.

Bükreş Eğitim Genel Müdürü Florian Lixandru, açılışta yaptığı konuşmada, Romanya'da engelli çocukların eğitimi konusunda TİKA ile yürütülen iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Lixandru, projeler vasıtasıyla hibe edilen makine ve ekipmanların, Bükreş'te engelli çocukların eğitim gördüğü okulların sahip olduğu en modern araçlar olduğunu söyledi. Daha önce TİKA ile okul öncesi eğitim alanında gerçekleştirilen projelere değinen Lixandru, TİKA'nın yalnızca engelli öğrencilerin eğitimi konusunda değil, eğitimin her alanında kendilerine destek verdiğini ifade etti.

TİKA'nın çok kısa bir zaman diliminde seri bir çalışma performansı göstererek birçok projeye imza attığını söyleyen Lixandru, bu nedenle kendisinin TİKA'ya ve Türkiye Cumhuriyeti'ne müteşekkir olduğunu belirtti.

Lixandru'nun ardından söz alan Bükreş 6. Sektör Belediye Başkanı Gabriel Mutu, Türk yetkilileri 6. Sektörde ağırlıyor olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, TİKA'nın 6. Sektörde yapacağı projelerde iş birliğinin artması için çaba göstereceğini söyledi.

Bükreş Valisi Nicolae Petrovan da TİKA'nın Bükreş'te hizmet vermeye başladığı ilk günden itibaren yaptığı çalışmaları dikkatle takip ettiğini ve TİKA'nın dost ve kardeş Türk-Romen toplumu arasındaki iş birliğini güçlendirecek faaliyetlerini takdirle karşıladığını kaydetti.

Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Osman Koray Ertaş da "Romanya'da 2015 yılı başında faaliyetlerine başlayan TİKA, stratejik ortağımız Romanya ile her alanda süratle ilerleyen ilişkilerimize büyük katkı sağlamaktadır. TİKA'nın faaliyette bulunduğu kısa süre içinde Romen paydaşlarla yaptığı başarılı projeler insani bağlarımızı güçlendirmekte, aramızdaki dostluğun kalıcı eserleri olarak tarihe not düşmektedir. Bu projeleri hayata geçirirken yakın mesai yürüttüğümüz Romen kurumlarına şükranlarımı sunuyorum. Yoğun gayretlerimizi ara vermeden sürdürmeye kararlıyız. Bu vesileyle, TİKA'nın değerli yöneticileri ve Bükreş'te birlikte mesai yaptığımız mensuplarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum." dedi.

Açılışı yapılan 3 projeyle çeşitli yaşlarda toplam 2 bin 500 engelli çocuğun ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimleri noktasında daha iyi imkanlarda tedavi, eğitim ve destek almaları sağlanacak.

Yorumlar