TİKA'dan Kırgız Milli Askeri Lisesine eğitim desteği

- Kırgızistan'da subayların yetiştirildiği Milli Askeri Lisesinde Türkçe zorunlu yabancı dil oldu - Bişkek Büyükelçisi Kılıç: - "Türkiye, Bişkek’te harp okulu inşa edecek"

Google Haberlere Abone ol
TİKA'dan Kırgız Milli Askeri Lisesine eğitim desteği

BİŞKEK (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’te Dayır Asanov Kırgız Milli Askeri Lisesine kurduğu Türkçe sınıfları törenle hizmete açıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve 10. yüzyılda Türkistan topraklarında yaşamış Türk Yazar Yusuf Balasagun'un adının verildiği iki ayrı sınıfın açılışını, Kırgızistan Başbakanlık Savunma İşleri Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Albay Adılbek Kurbanov, Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç ve Askeri Ataşe Kurmay Albay Gökhan Peker yaptı.

Törende, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, Kırgız Askeri Lisesi yöneticileri ve yüklenici firma yetkilileri hazır bulundu.

TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü, Kırgız Milli Askeri Lisesinde 2015-2016 yılında Türkçenin zorunlu yabancı dil olarak müfredata eklenmesiyle lisede iki sınıf Türkçe dil sınıfları olarak düzenledi.

Sınıfların tavanları Türk ve Kırgız bayraklarıyla donatılırken duvarlarına Türkiye'nin turistik bölgeleri ve askeri binaları, Türk ordusunun tekniğini ve teçhizatını sergileyen tablolar asıldı.

- "Türkiye, Bişkek'te harp okulu inşa edecek"

Büyükelçi Kılıç, törende yaptığı konuşmada, Kırgız Milli Askeri Lisesinde iki Türkçe sınıfının açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirerek Kırgız ordusunun güçlendirilmesi için Bişkek'te bir harp okulu inşa edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için yılda bir milyon dolar hibe ettiğini anımsatan Kılıç, "İnşa edeceğimiz harp okulunu donatacağız ve eğitim konusunda yardımcı olacağız. Harp okulu bittikten sonra Kırgızistan kendi subaylarını yetiştirecek kudrete sahip olacak. Bu da Kırgızistan'ın güçlenmesini sağlayacak." dedi.

Büyükelçi Kılıç, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'nin eğitim altyapısı tamamlandıktan sonra 5-10 yılda bölgenin en etkili, hareketli ve güçlü ordulardan biri olacağına inandığını belirterek ortak değerlere sahip Kırgızistan ile Kırgız subaylarının Türkiye'de eğitilmesi, Kırgız askerlerine Kırgızistan'da komando eğitimi verilmesi, alet, araç, teçhizat yardımı alanlarında da derin işbirliği yaptıklarını anlattı.

- "Türkiye'nin desteğini önemsiyoruz"

Savunma İşleri Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Kurbanov da Türkiye'nin ve Türk halkının Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'ne yardımına ve desteğine verdikleri öneme işaret ederek Kırgız Milli Askeri Lisesinde Türkçe sınıfların açılmasına verilen destekten ötürü Büyükelçi Kılıç'a, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Genelkurmay Başkanlığına ve TİKA'ya teşekkür etti.

Kırgızistan-Türkiye ilişkilerinin güçlendirmesi için bugün bir "tuğla" daha koyduklarının altını çizen Kurbanov, "Bizim de bir harp okuluna ihtiyacımız var. İşte sizler (Türkiye) hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı oluyorsunuz." ifadesini kullandı.

- "Kırgız subaylar, Türkçe öğrenerek ilişkilerimize katkıda bulunacak"

Askeri Ataşe Kurmay Albay Peker, Türkçe bilen Kırgız subayların iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunacaklarını vurguladı.

Peker, iki ülke arasında askeri işbirliği alanında iletişimin önemine değinerek "İnsanların birbirini anlaması çok önemli. İki ülke arasında 25 yıllık mazi var. Kırgız subaylar, Türkçe öğrenerek ilişkilerimize katkıda bulunacak." dedi.

Gökhan Peker, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen Türk Büyükelçiliğine, Savunma İşleri Devlet Komitesi Başkanlığına, Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığı ile TİKA yetkililerine teşekkür etti.


Yorumlar