THK için ikinci usulsüzlük iddianamesi

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, THK'daki usulsüzlük iddialarına ilişkin kurumun eski Başkanı Yıldırım ve oğlu, Türk Hava Kurumu Üniversitesinin eski rektörleri Ban ve Yörük'ün de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında "zimmet" suçundan iddianame düzenledi

Google Haberlere Abone ol
THK için ikinci usulsüzlük iddianamesi

ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Hava Kurumundaki (THK) usulsüzlük iddialarına ilişkin kurumun eski Başkanı Osman Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım ile Türk Hava Kurumu Üniversitesinin eski rektörleri Ünsal Ban ve Nevin Yörük'ün de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında "zimmet" suçundan iddianame düzenledi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısınca hazırlanan ve Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, Osman Yıldırım, Emre Yıldırım, Hakan Azemoğlu ve Şafak Şimşek hakkında daha önce kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

İddianamede, eski THK Başkanı Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım, Türk Hava Kurumu Üniversitesinin eski rektörleri Ban ve Yörük, üniversitenin Yaşam Boyu Gelişim Merkezi eski Müdürü Semih Şahinel, üniversitenin eski Genel Sekreteri Seda Şimşek, Emre Yıldırım'ın arkadaşları Hakan Azemoğlu ile Şafak Şimşek şüpheli olarak gösterildi.

Şüpheliler, THK eski Başkanı Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım, Azemoğlu ile Şafak Şimşek'in 10'ar yılla 24'er yıl arasında hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianamede, ayrıca eski rektörler Ban, Yörük ve Şahinel ve Seda Şimşek hakkında 5 yılla 12 yıl arasında hapis cezası istendi.

Vergi Denetim Kurulu Başkent Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı Rapor Değerlendirme Komisyonu raporlarında, şüphelilerden Hakan Azemoğlu'nun ortağı ve yöneticisi olduğu Azemoğlu Havacılık Eğitim Medya Gıda İnşaat AŞ'nin 2013 ve 2014 dönemi hesap ve işlemlerinin sahte belge düzenleme yönünden incelendiğine, vergi tekniği raporu düzenlendiğine yer verilen iddianamede, söz konusu raporun sonuç bölümünde Azemoğlu AŞ'ye kesilen faturaların rüşvet paralarını "peçelemek" amacıyla verildiği kaydedildi.

Şüphelilerden Azemoğlu'nun sorgusunda, olayları ayrıntılarıyla anlattığı ve suçlamaları kabul ettiği bildirilen iddianamede, Azemoğlu Havacılık Eğitim Medya Gıda İnşaat AŞ tarafından 2013'te THK Turizm Tic. Ltd. Şti adına 4, 2014'te ise 2 fatura düzenlendiği ve bu faturaların içeriklerinin "eğitim alanlarının planlanması ve koordinasyon ücreti" ve "eğitim programlarının ikram bedeli" şeklinde olduğunu, bu faturaların karşılığı olarak şirket hesabına paralar yatırıldığını, bu paraların da Emre Yıldırım adına kayıtlı Asay AŞ firmasına aktarıldığını söylediğine yer verildi.

Vergi müfettişlerince yapılan inceleme neticesinde tanzim edilen raporlarda, düzenlenen faturaların sahte olduğu, gerçek bir mal ve/veya hizmet alım satımına dayanmadığının tespit edildiği bildirilen iddianamede, THK'daki usulsüzlük iddialarına ilişkin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden dava ile birleştirilmesi talep edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, THK'daki usulsüzlük iddialarına ilişkin kurumun eski Başkanı Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 2'si Fransız 41 kişi hakkında "rüşvet, zimmet, haksız mal edinme, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama, görevi kötüye kullanma, sahte belge düzenlemek suretiyle vergi usul kanununa muhalefet" suçlarından cezalandırılması talebiyle dava açılmıştı.

Yorumlar