Suriye'nin İnşası ve Mültecilere Yardım Forumu

- Lübnan Sosyal Güvenlik Bakanı Derbas: - "Dünya devletleri Türkiye'nin güvenli bölge çağrısını reddetti ve muhtemel yaptırımları öne sürdü. BMGK'dan karar çıkmamasını bahane ettiler. Şu an kuyruklarında onlarca farklı ülkenin bayrağıyla her gün Suriye'yi bombalayan uçaklar Güvenlik Konseyinden izin aldı mı?" - BM Lübnan Özel Temsilcisi Kaag: - "Bir ülkenin tüm sorunlarla tek başına uğraşması yerine ortak bir çözüme ulaşmamız gerekir"

Google Haberlere Abone ol
Suriye'nin İnşası ve Mültecilere Yardım Forumu

BEYRUT (AA) - Lübnan Sosyal Güvenlik Bakanı Raşid Derbas, Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge girişimiyle ilgili uluslararası toplumu çifte standart uygulamakla suçladı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen "Suriye'nin İnşası ve Mültecilere Yardım Bölgesel Forumu"nun açılışında konuşan Derbas, "Türkiye en başından beri güvenli bölge çağrısı yaptı. Ancak bu çağrı çevre ülkelerden karşılık bulmadı. Dünya devletleri Türkiye'nin güvenli bölge çağrısını reddetti ve kendilerine uygulanması muhtemel yaptırımları öne sürdü. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) karar çıkmamasını bahane ettiler." dedi.

Lübnanlı bakan, "Şu an kuyruklarında onlarca farklı ülkenin bayrağıyla her gün Suriye'yi bombalayan uçaklar Güvenlik Konseyinden izin aldı mı?" diye sordu.

Debras, mülteci krizini bölgeyi vuran bir depreme benzeterek, "Uluslararası toplumun bir kısmı Suriye savaşına taraf, bazısı işbirlikçiliğe varan şekilde sessiz, bir kısmı ise bir şey yapmaktan tamamıyla aciz." değerlendirmesinde bulundu.

Ne Lübnanlıların ne de Suriyelilerin mültecilere vatandaşlık verilmesini istemediğini aktaran Derbas, "Lübnan'ın kiralık veya satılık pasaportu yok. Lübnanlıların Suriyelileri asimile etmek gibi bir niyetleri de yok." diye konuştu.

- 'Sorumluluk uluslararası düzeyde paylaşılmalı' mesajı

Forumda konuşan BM Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag da mültecilere yardım ve Suriye'nin yeniden inşası için sorumluluğun uluslararası düzeyde paylaşılması gerektiğini vurgulayarak "Bir ülkenin tüm sorunlarla tek başına uğraşması yerine ortak bir çözüme ulaşmamız gerekir." dedi.

Kaag, Lübnan'ın Suriye krizinden en fazla etkilenen ülke olduğunu belirterek "Mültecilerin vatandaşlığa kabulü ve vatandaşlık almaları konusunda karar sahibi sadece Lübnan makamlarıdır." ifadelerini kullandı.

BM rakamlarına göre Lübnan'da 1,1 milyon civarında Suriyeli mülteci yaşıyor. Lübnan makamları bu sayının 1,5 milyon civarında olduğunu belirtiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Viyana'daki Suriye komitesine mültecilerin sığındıkları ülkede vatandaşlık almalarına ilişkin tavsiyede bulunmuş, bu yöndeki açıklamalar etnik ve mezhepsel kimliklerin siyasi yapıda rol oynadığı Lübnan'da tepkiyle karşılanmıştı.

Beyrut'ta iki gün sürecek "Suriye'nin İnşası ve Mültecilere Yardım Bölgesel Forumu"na Lübnan'daki çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Avrupa Birliği İnsani Yardım ve Kriz Ofisi yetkilileri, çeşitli düşünce kuruluşlarından uzmanların yanı sıra Lübnan makamlarından yetkililer katılıyor.

Yorumlar