Suriye'de "Özgür Trafik Polisi"

- Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde trafiği "Özgür Trafik Polisi" düzenliyor

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de "Özgür Trafik Polisi"

İDLİB (AA) - Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde trafiği yaklaşık iki yıldır "Özgür Trafik Polisi" düzenliyor.

Suriye'de Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı trafik polisleri, daha çok ülkede göç nedeniyle nüfus yoğunluğu yaşanan, ana yollar üzerinde bulunan bölge ve kentlerde görev yapıyor.

Yaklaşık 5 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye'de halkın yaşadığı zor ekonomik şartları göz önüne alan polisin, trafik kurallarını ihlal eden sürücülere yazdığı cezalar bin Suriye lirasını (6 lira) aşmıyor.

"Özgür" trafik polislerinin görev yaptığı bölgelerin başında İdlib'in Maret en-Numan ve Kefer Nubbul ilçeleri geliyor.

Halep'in batı kırsalı ile İdlib'in kuzey kırsalını birbirine bağlayan Ed-Dana beldesinin de ülkedeki şiddet olayları nedeniyle nüfusunun 3 katı göç almasının ardından trafik polisi ihtiyacı ortaya çıkıyor. İhtiyaç üzerine yaklaşık bir buçuk yıl önce beldede kurulan polis merkezi, şu anda muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde trafiği düzenleyen merkezlerin en aktiflerinden birisi.

Ed-Dana Trafik Polisi Merkezi Müdürü Abdurrazık Kancu, bir buçuk yıl önce kurulan merkezin, devriyelerin idaresi ve ihlallerin kontrolleriyle ilgilendiğini kaydetti. Kancu, Halep'in batı kırsalı ile İdlib'in kuzey kırsalı arasında bir bağlantı görevi görmesi ve 30 bin kişilik nüfusunun yanı sıra 90 bin kişinin Esed rejiminin saldırılarından kaçarak bölgeye yerleşmesi nedeniyle beldede trafik polisi ihtiyacı doğduğunu belirtti.

Trafik İhlalleri Ofis Müdürü Vasik ed-Deyri, görevlerinin araçların hareketini kontrol etmek ve kural ihlali yapan sürücülere ceza yazmak olduğunu ifade etti.

Ülkedeki durumlar, araba sayısının azlığı nedeniyle sürücülerin cezaları polise elden ödediğini, polisin de bunu kaydettiğini aktaran Deyri, para cezalarının yüksek miktarlarda olmadığını, bununla sürücülerin trafik kurallarına uymamaları halinde ceza alacaklarını hatırlamalarını ve daha dikkatli davranmalarını hedeflediklerini kaydetti.

Merkez Ofis Başkanı Ahmed Mendu da polisleri trafik olan bölgelere dağıttıklarını, yüklerini azaltmak için her hafta devriyeleri değiştirdiklerini ve trafik ceza gelirlerini kaydettiklerini söyledi. Mendu, polisin muhaliflere bağlı yerel meclisler ve mahkemelerle koordinasyon içerisinde çalıştığını vurguladı.


Yorumlar