Sur'da artık silah değil müzik sesi yankılanıyor

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik başarılı operasyonun ardından sağlanan huzurla, silah seslerinin yerini müzik sesi aldı - İlçedeki tarihi konaklarda müzik eşliğinde sohbet edenler, huzurlu ortamın tadını çıkarıyor - Diktum-Der Başkanı Aksu: - "Diyarbakır halkı hiçbir zaman çukur ve barikata taraf olmadı ve tasvip de etmedi. Biz Diyarbakır ve sokaklarının terörle değil, kültürel faaliyetlerle anılmasını istiyoruz" - İskender Paşa Konağı işletmecisi Mutlu: - "Şehrimizde silah sesi bitti ve bundan sonra müzik sesi var. Burası medeniyetler ve peygamberler şehridir. Bu şehirde bir daha silahlar olmasın ve sussun"

Google Haberlere Abone ol
Sur'da artık silah değil müzik sesi yankılanıyor

DİYARBAKIR (AA) - FİKRET KAVGALI - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, PKK'lı teröristlere yönelik başarılı operasyonun ardından sağlanan huzurla, silah seslerinin yerine müzik yankılanıyor.

Tarihi ilçe Sur'da, terör örgütü PKK'ya yönelik 28 Kasım 2015'te başlatılan ve 103 gün süren operasyonun 9 Mart'ta başarıyla tamamlanmasından sonra hayat normale döndü. Yeniden eski günlerine kavuşan ilçedeki tarihi konakların ziyaretçi sayısı giderek artıyor.

Tarihi konakların bulunduğu sokaklarda müzik sesleri yükselirken, vatandaşlar sağlanan huzur ortamından yararlanarak tarihi ve turistik yerleri geziyor. Vatandaşlar, tarihi konaklarda müzik eşliğinde sohbet etmenin keyfini çıkarıyor.

Ulu Cami'nin arka tarafında yer alan Diyarbakır Kültür Evi, aylar sonra yeniden müşterilerine hizmet veriyor. Buraya giden dar sokaklarda aylar önce terör saldırıları sonucu duyulan silah sesleri yerine, kulaklarda müzik sesi çınlıyor.

Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (Diktum-Der) Başkanı ve Diyarbakır Kültür Evi işletmecisi Kenan Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının kent için milat olduğunu söyledi.

Kentte olaylar öncesinde turizm açısından patlama yaşandığını, kültürel faaliyetlerde bulunulan birçok yerin açıldığını ifade eden Aksu, çok sayıda yerli ve yabancı turistin kenti ziyaret ettiğini belirtti.

Diyarbakır'ın zengin kültürü, tarihi, maneviyatı ve medeniyetinin dünyada hiçbir şehirde bulunmadığını savunan Aksu, kentin dünyada "üçüncü mukaddes şehir" olarak bilindiğini kaydetti.

- "Sur, Türkiye'nin kalbidir"

Tarihi ilçenin, terörün verdiği tahribatın giderilerek eski haline döndürüleceğinden umutlu olduğunu dile getiren Aksu, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'da artık yavaş yavaş hayat normale dönmeye başladı. İnsanlar, Sur'a akın akın gelmeye başladı. Sur'un normale dönmesi Diyarbakır'ın normale dönmesi, Diyarbakır'ın normale dönmesi de Türkiye'nin normale dönmesi demektir. Onun için Sur ilçesi Türkiye'nin kalbi diyebiliriz."

Terör nedeniyle vatandaşların çok mağdur olduğunu anlatan Aksu, "Diyarbakır'ın büyük insanları bu evlerde büyümüşler. Diyarbakır halkı hiçbir zaman çukur ve barikata taraf olmadı ve tasvip de etmedi. Diyarbakır özüne dönüyor. Biz Diyarbakır ve sokaklarının terörle değil, kültürel faaliyetlerle anılmasını istiyoruz." diye konuştu.

- "Terör saldırılarının izini silmemiz lazım"

Sur'da, 1551'den itibaren kentte 14 yıl valilik yapan İskender Paşa tarafından kullanılan konak da aylar sonra tekrar açılarak, ziyaretçilerini ağırlıyor.

İskender Paşa Konağı'nın işletmecisi Seyfettin Mutlu, 5 ay kapalı olan konağı ve müşterilerini çok özlediğini söyledi.

Mutlu, "Buranın tarihi anlatılmaz, gelip burayı görmek lazım. İnsanlarımız gelip peygamberleri, sahabeleri, On Gözlü Köprü'yü, Hasan Paşa Hanı'nı ve Hevsel Bahçeleri'ni görsün." ifadelerini kullandı.

Kentte silah sesinin bittiğine işaret eden Mutlu, "Bundan sonra müzik sesi var. Burası medeniyetler ve peygamberler şehridir. Bu şehirde bir daha silahlar olmasın ve sussun. Artık vatandaşlarımız gelip müziklerini dinliyor. Havuz başında oturuyor, kahvesini içiyor, kahvaltısını yapıyor. İnsanlar 500 yıllık bir tarihi gördükleri zaman hayret ediyorlar ve konaktan gitmek istemiyorlar. Bazı müşteriler gün boyunca konakta kalıyor." dedi.

Konaklarının açıldığını duyan vatandaşların gelmeye başladığını bildiren Mutlu, burasının kentin en büyük konaklarından biri olduğunu ve 350-400 yıllık ağaçlarının bulunduğunu kaydetti.

Şehirde herhangi sıkıntı olmadığına dikkati çeken Mutlu, herkesi müziğe, yeşil alan ile tarihi dokuya beklediklerini ifade etti. Mutlu, "Şehrimizde terör saldırıları ve silah sesi bitti. Terör saldırılarının izini silmemiz lazım. Bundan sonra müzik sesi var. Silahların bir daha olmadığı bir şehir." diye konuştu.

Yorumlar