Sudan'daki diyalog görüşmeleri

- Muhalif gruplar, barış görüşmeleri çerçevesinde hazırladıkları ek bildirinin Afrika Arabuluculuk Heyeti tarafından birkaç ay önce sunulan yol haritası planına eklenmesini istedi

Google Haberlere Abone ol
Sudan'daki diyalog görüşmeleri

ADDİS ABABA (AA) - Sudan'da "Nida Sudan" isimli siyasi çerçevede birleşen muhalif gruplar, barış görüşmeleri çerçevesinde hazırladıkları ek bildirinin Afrika Arabuluculuk Heyeti Başkanı Thabo Mbeki tarafından birkaç ay önce sunulan yol haritası planına eklenmesini istedi.

Nida Sudan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da iki gün devam eden görüşmelerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, yol haritasını tüm muhalif grupların katılımıyla verimli, adil ve ciddi bir diyaloğun girişi haline getirilmesini öngören bir ek bildirinin hazırlandığını ifade ederek, birkaç ay önce Mbeki'nin sunduğu barış görüşmeleri haritasının kabul edilmesi için söz konusu bildirinin onaylanması önerisinde bulundu.

Toplantıda, diyalog görüşmelerinin yapıları konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedilen açıklamada, Nida Sudan, barış görüşmeleri, demokratik değişim ve vatandaşlık devleti konularındaki bağlılığını yineledi. Açıklamada, ek bildirinin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.

Sudan'daki krize çözüm amacıyla, hükümet yetkilileri ile Yasir Arman başkanlığında Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N) yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi, Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Minni Arcua Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketi'nin katılımıyla geçen kasım ayında görüşmeler başlamıştı.

"Nida Sudan" çatısı altında bir araya gelen muhalifler, geçen mart ayında barış görüşmeleri çerçevesinde Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika Arabuluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritası planını imzalamayı reddetmişti. Arabuluculuk Heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmelerin süresiz dondurulduğunu duyurmuştu.


Yorumlar