Sudan'da üniversite olayları

Başkent Hartum'da ve Umdurman kentinde, karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olaylarda üniversite öğrencisi Sadık'ın öldürülmesi protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Sudan'da üniversite olayları
Sudan'ın başkenti Hartum'da, karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olaylarda üniversite öğrencisi Muhammed es-Sadık'ın öldürülmesi protesto edildi.

Başkent Hartum'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında bir araya gelen gruptakiler, ülkeyi yöneten Ulusal Kongre Partisi yanlısı ile muhalefetteki diğer partileri destekleyen öğrenciler arasında çıkan ve bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan olayları protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Göstericiler, "Öğrencinin öldürülmesi, ümmetin öldürülmesidir. Askeri yönetim düşsün" şeklinde hükümet karşıtı slogan atarak ana caddelerde yürüyüş yaptı. Polisin göz yaşartıcı gaz ile müdahalesine, gruptakiler taş atarak karşılık verdi.

Güvenlik güçleri ile öğrenciler arasında çıkan olaylar nedeniyle bölgedeki dükkanların çoğunluğunun kepenklerinin indirildiği gözlendi.

Görgü tanıkları, Umdurman kentinde de Kuran-ı Kerim Üniversitesinde bir grup öğrencinin, Muhammed es-Sadık'ın öldürüldüğü olayları protesto etmek istediğini ancak polisin gösteriyi kısa sürede engellediğini aktardı.

Hartum'daki Özel Umdurman Üniversitesinde, ülkeyi yöneten Ulusal Kongre Partisi yanlısı ile muhalefetteki diğer partileri destekleyen öğrenciler arasında dün çıkan arbedede edebiyat fakültesi öğrencisi Muhammed es-Sadık, vücuduna isabet eden kurşun nedeniyle hayatını kaybetmişti. Üniversite yönetimi, olayın ardından eğitime süresiz ara verildiğini duyurmuştu.
Sudan'da başta Hartum Üniversitesi olmak üzere ülkedeki farklı üniversiteler, yaklaşık 3 haftadır düzenlenen gösterilere sahne oluyor. Kordofan Üniversitesi, geçen hafta yaşanan arbedede bir öğrencinin yaşamını yitirmesinin ardından eğitime ara vermişti.

Yorumlar