Somali ile Kenya arasındaki deniz sınırı sorunu

- Somali Devlet Başkanı Mahmud: - "Somali, bir damla suyundan vazgeçmeyecek. Kenya komşu ülkemiz ve güçlü ilişkilerimiz var ancak bu hakkımızdan ödün vereceğimiz anlamına gelmez. Somali'nin, uluslararası camiada tanınan deniz sınırını ve bölgesel sularını savunma hakkı vardır"

Google Haberlere Abone ol
Somali ile Kenya arasındaki deniz sınırı sorunu

MOGADİŞU (AA) - Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, ülkesinin bir damla suyundan vazgeçmeyeceğini belirtti.

Mahmud, yaptığı açıklamada, Kenya ile arasındaki deniz sınırı sorununa ilişkin Uluslararası Adalet Divanı'nda görülecek davayı kazanacaklarına inandıklarını belirtti.

"Somali, bir damla suyundan vazgeçmeyecek" diyen Mahmud, "Kenya komşu ülkemiz ve güçlü ilişkilerimiz var ancak bu hakkımızdan ödün vereceğimiz anlamına gelmez. Somali, uluslararası camiada tanınan deniz sınırını ve bölgesel sularını savunma hakkı vardır." ifadesini kullandı.

Mahmud, Uluslararası Adalet Divanı'na gitmeden önce Nairobi ile söz konusu meselenin çözümü için bir kaç kez masaya oturulduğunu ancak müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığını kaydetti.

Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı'nda Mogadişu ile Nairobi arasındaki sınır çekişmesine ilişkin düzenlenecek toplantılara katılmak üzere dün Lahey'e giden Somali heyetinin başkanı Ahmed Ali Zahir, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Deniz sınırı sorununu bugün Uluslararası Adalet Divanı'na taşıyacağız ve hakkımızı savunacağız." dedi.

Lahey’deki Adalet Divanı’nda bugün başlanacak Mogadişu ile Nairobi arasındaki deniz sınırı davası görüşmelerinin dört gün sürmesi bekleniyor.

Somali, Kenya'nın Hint Okyanusunda zengin petrol ve doğalgaz yataklarının olduğu 100 bin kilometre karelik tartışmalı bölge sularında uluslararası şirketlerle petrol arama anlaşması yapması üzerine meseleyi Adalet Divanına taşımıştı.

Yorumlar