Sarı pas hastalığına dayanıklı "Yüksel" çifçinin hizmetinde

- Buğdayda, verim düşüklüğüne neden olan sarı pas hastalığına karşı dayanıklı yeni bir çeşit geliştirildi - Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Tülek: - "Yüksel ismini verdiğimiz çeşit, hastalık ve zararlılara karşı güçlü. Özellikle sarı pas ve kahverengi hastalıklarına karşı son derece kuvvetli"

Google Haberlere Abone ol
Sarı pas hastalığına dayanıklı "Yüksel" çifçinin hizmetinde

EDİRNE (AA) - GÖKHAN ZOBAR - Buğdayda, verim düşüklüğüne neden olan sarı pas hastalığına karşı dayanıklı yeni bir çeşit geliştirildi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanlarınca geliştirilen, protein ve kalite oranı yüksek, hastalıklara karşı güçlü yeni çeşide "Yüksel" adı verildi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yüksel'in" kaliteli bir ekmeklik buğday çeşidi olduğunu söyledi.

Yeni geliştirilen buğday çeşidinin hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu belirten Tülek, şunları anlattı:

"Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak 'Yüksel' adını verdiğimiz ekmeklik buğday çeşidini geliştirdik. Yüksel, buğday çeşidimiz kaliteli bir ekmeklik buğday çeşidi. Hastalık ve zararlılara karşı güçlü. Özellikle sarı pas ve kahverengi hastalıklarına karşı son derece kuvvetli bir çeşit. Diğer çeşitlere göre bu konuda önde olduğunu söyleyebiliriz. Kalite ve protein oranları da gayet güzel. 2015 verilerine göre, protein oranı 13,8, gluten oranı yüzde 36, hektolitre oranı ise 80 kilogram. Oldukça ümit veren bir çeşit."

Tülek, "Yüksel" çeşidinin gelecekte de geniş alanlarda ekileceğini aktardı.

Önümüzdeki yıl bu çeşidi ekmesi için çiftçiye dağıtacaklarını vurgulayan Tülek, çeşidin Türk çiftçisine hayırlı olmasını diledi.

- Sarı pas hastalığı

Yağışın bol olduğu yıllarda yaprak üzerinde sarı renkli lekecikler meydana gelmesiyle kendini gösteren mantar hastalığı sarı pas, mücadele edilmediği taktirde buğdayın verimini ve kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

Hastalığın oluşumunun önlenmesi için sık ekim yapılması, yabancı otlarla zamanında mücadele, azotlu gübrede kararlı kullanım gerekiyor. Hastalık görüldüğü andan itibaren ise ilaçla mücadele önem taşıyor.



Yorumlar