Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Macaristan'da

- Müezzinoğlu: - "(Macaristan'la) Hedefimiz en kısa sürede 5 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayabilmek" - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto: - "Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanındayız. Biz teröristler arasında ayrım yapmıyoruz. Terör örgütü, terör örgütüdür"

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Macaristan'da

BUDAPEŞTE (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaret hacmini en kısa sürede 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon 4. Dönem Toplantısı için Budapeşte'de bulunan Müezzinoğlu, Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Müezzinoğlu, iki ülke arasında üçüncü ülkelerle iş birliğine yönelik protokol imzalandığını ifade ederek bankacılık, finans, sanayi, teknoloji, sağlık, kültür, turizm, spor ve eğitim alanlarında da mevcut iş birliğini daha iyi bir noktaya taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye ve Macaristan'ın ortak tarihe sahip dost ülkeler olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, 2001 yılında yaklaşık 356 milyon dolar olan ikili ticaret hacminin 2015 yılı sonunda 2 milyar doları geçtiğine işaret etti. Müezzinoğlu, "Hedefimiz en kısa sürede 5 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayabilmek.'' dedi.

Türkiye'nin son dönemde yükselen ekonomisine dikkati çeken Müezzinoğlu, ''Türkiye, 2015'in dördüncü çeyreğinde yüzde 5,7 oranında, yıl genelinde ise yüzde 4 büyümeyi başarmıştır. Tüm küresel sıkıntılara rağmen Türkiye'nin toplam ihracatı 144 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.'' diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, Macar Exim Bankası'nın geçen yıl kasım ayında İstanbul'da ofis açmasının çok önemli olduğunu, bu ofisin iki ülke arasındaki ticaretin artmasında önemli rol oynayacağını umduğunu ifade etti.

Müezzinoğlu, Macaristan'a, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda verdiği destekten dolayı da teşekkür etti.

- "Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız"

Bakan Szijjarto da Avrupa ve çevresinde son dönemde yaşanan krizlerin Türkiye ve Macaristan'ın önüne önemli sorunlar çıkardığını belirterek ''Avrupa'da artan krizlerin ikili ilişkileri olumsuz etkilememesi için bugün Karma Ekonomik Komisyon toplantısı düzenledik.'' dedi.

Toplantıda ekonomik ilişkilerin geliştirilme olanaklarını görüştüklerini belirten Szijjarto, ''Türkiye, Macaristan'ın siyasi ve ekonomik olarak en önemli ortaklarından biri. Bugünkü görüşmemizde uluslararası krizlerin ikili ilişkileri olumsuz etkilememesi konusunda ortak görüşe vardık.'' ifadesini kullandı.

Szijjarto, Macar Exim Bankası'nın Türkiye ve Macaristan arasındaki ticari ilişkileri artırmak için 212 milyon dolarlık kredi vereceğini açıkladı.

Terörle mücadele konusunda Türkiye'yi desteklediklerini vurgulayan Szijjarto, şunları söyledi:

''Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanındayız. Sadece Türkiye'nin yanında olduğumuzu açıklamıyoruz aynı zamanda bunu gösteriyoruz da. Macaristan, DAEŞ'e karşı asker yollayan 23 ülkeden biri. Biz teröristler arasında ayrım yapmıyoruz. Terör örgütü, terör örgütüdür. Teröre karşı mücadele etmemiz gerekli. Türkiye'ye de teröre karşı mücadelesinde yardımcı olmak gerekli. Macaristan şu ana kadar yardımcı oldu, gelecekte de yardımcı olacaktır.''


Yorumlar