Pakistan'dan sığınmacı sorununa çözüm önerisi

- Pakistan Savunma Bakanı Asıf: "Sığınmacı sorununu çözmek için yabancı güçlerin müdahaleleri durdurulmalı"

Google Haberlere Abone ol
Pakistan'dan sığınmacı sorununa çözüm önerisi

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Savunma Bakanı Havca Asıf, sığınmacı sorununu çözmenin tek yolunun yabancı güçlerin müdahalelerinin durdurulması olduğunu söyledi.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bir seminerde konuşan Asıf, bölgeden ilk mülteci akımının Filistin halkının yerlerinden olduğu 1948 yılında başladığını ve hala kamplarda yaşayan Filistinli mültecilerin bulunduğunu hatırlatarak, bunu izleyen dönemde Pakistan'ın da Keşmir ve Afganistan'dan kaçan mültecilere kucak açtığını söyledi.

Asıf, Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Irak'a askeri müdahalenin çok sayıda Iraklının mülteci konumuna düşmesine neden olduğunu ifade ederek, "Afganistan'daki sorun 35 yıldır çözülemedi. Mülteci meselesi hala sürüyor. Sonra bir süper güç, Irak'ta halkın siyasi haklarını kullanamadığı ve demokrasi olmadığı gerekçesiyle Saddam Hüseyin'in iktidardan gönderilmesi kararı aldı. Bu süper güç, dost ülkelerle Irak'a müdahale etti. Sonra ne oldu? Halk, siyasi haklarını kazanmak yerine yaşam hakkından mahrum kaldı." ifadesini kullandı.

Yabancı güçlerin müdahalesi sonucu Libya'da bir devletin bile kalmadığını vurgulayan Asıf, Kaddafi döneminden sonra bu ülkede yaşananların ve sonrasında Suriye'de patlak veren iç savaşın yine bir mülteci akınına yol açtığını söyledi.

Pakistan Savunma Bakanı Havca Asıf şöyle konuştu:

"Dünya yabancı müdahaleleri durdurmalıdır. Akdeniz sahillerine cansız bedenleri vuran çocukları gördüğüm zaman ağlıyorum. Sığınmacı sorunu konuşmayla çözülmeyecek. 30 yıldır bunu konuşuyoruz. Hala müdahale hatası yapılıyor. ABD ve müttefiklerin silahlı müdahalesi Afganistan'a huzur getirmedi, Ortadoğu'da daha önce kanayan bir yara Filistin'di. Şimdi ise bölgede onlarca kanayan yara var. Alman mevkidaşım bana mültecilerin geri dönüşü için nasıl ortam yaratılmalı gerektiğini sorduğunda ona, 'Şartlar ve ortama gerek yok. Müdahale edilen ülkelerden çıkıp gitmek en iyi ortam olur' cevabını vermiştim."

Seminere, AB'nin Pakistan Temsilcisi Jean Francois Cautain, Türk Büyükelçi Sadık Babür Girgin, Almanya'nın İslamabad Büyükelçisi Ina Lepel'in yanı sıra çok sayıda yabancı yetkili de katıldı.

Pakistan'da 3 milyon Afgan mülteci bulunuyor.

Yorumlar