Ortadoğu’ya giden Hollandalılar

-Hollanda’da DAEŞ gibi silahlı terör gruplarına katılanların vatandaşlıkları, mahkeme kararı beklenmeksizin iptal edilebilecek

Google Haberlere Abone ol
Ortadoğu’ya giden Hollandalılar

LAHEY(AA)- Hollanda’da, DAEŞ gibi silahlı terör gruplarına katıldıkları tespit edilen çift uyrukluların Hollanda vatandaşlıkları, mahkeme kararı beklenmeksizin geri alınabilecek.

Güvenlik ve Adalet Bakanlığı’nın aşırılıkla mücadele kapsamında hazırladığı yasa tasarısı, partilerin büyük çoğunluğunun desteğiyle mecliste kabul edildi.

Yasaya göre, Ortadoğu ülkelerinde aktif olan DAEŞ ve benzeri terör örgütlerine katılan çift vatandaşlık sahiplerinin Hollanda uyrukları mahkeme kararına gerek olmadan iptal edilebilecek.

Yasa, uluslararası anlaşmalar insanların vatansız kalmasını yasakladığı için sadece çifte uyrukluları kapsayacak.

İlgili bakanlığın onanıyla vatandaşlıktan çıkarılacak kişiler, aynı zamanda istenmeyen yabancı ilan edilerek Schengen bölgesine girişlerinin önüne geçilecek.

Bakanlık bu yolla silahlı gruplara katılanların ülkeye döndükten sonra oluşturacakları güvenlik riskini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Güvenlik ve Adalet Bakanlığı verilerine göre terör grupları adına savaşmak amacıyla Ortadoğu’ya giden Hollanda vatandaşlarının sayısı 230 civarında. Söz konusu kişilerin 42’si bölgedeki çatışmalarda hayatlarını kaybederken, 40’ı ise ülkeye geri döndü.

Terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin artırıldığı ülkede Ortadoğu’ya savaşmak amacıyla gidip geri dönenler ifadeleri alındıktan sonra sıkı takibe alınıyor. Güvenlik birimleri bu çerçevede şimdiye kadar bazı şüphelileri tutuklarken, çok sayıda kişinin pasaportları iptal edildi.

Yorumlar