Orman ve Su İşleri Bakanlığından sulama birliklerine sıkı denetim

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Suyun menfaat aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi konusunda gerekenlerin yapılması hususunda gerekli talimatları verdim"

Google Haberlere Abone ol
Orman ve Su İşleri Bakanlığından sulama birliklerine sıkı denetim

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü hizmete aldığı sulama tesislerinin işletme, bakım-onarım ve yönetim hizmetlerini yapan sulama birlikleri için sıkı denetim uygulamasına geçti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü sulama tesislerinin işletme, bakım onarım ve yönetim hizmetlerini yapan sulama birlikleri için denetim yapacağı, bu çerçevede, denetimlerle maksadı dışında işletilen sulama birliklerinin tespit edileceği bildirildi. Bu birliklere gerekli süreler tanınacak ancak işletme hususunda gerekli gelişmeyi sağlayamayanların kapatılacağı veya birleştirileceği belirtildi.

Sulama birliklerinin, DSİ tarafından hizmete alınan sulama tesislerinin mülkiyeti DSİ’de kalmak şartıyla işletme, bakım ve yönetim hizmetlerinin, tesislerden faydalananlar tarafından yerine getirilmesi maksadıyla kurulduğu anımsatılarak, 1990’lı yılların başından bu yana tüzükleri valilikler tarafından onaylanan sulama birliklerinin faaliyetleri 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’na göre valiliklerin denetimi kapsamında yürütüldüğü ifade edildi.

Sulama birliklerinin kurulmasındaki hedefin, hizmete alınan tesislerden faydalananların işletme, bakım-onarım ve yönetim hizmetlerini yerine getirmesi dolayısıyla devlete mali yük oluşturulmaması ve tesislere sahip çıkılması ilkesine dayandığı vurgulandı.

Sulama birlikleri üzerinde DSİ Genel Müdürlüğünün herhangi bir denetim yetkisi bulunmadığına işaret edilerek, işin sahibi olan DSİ’nin yetkisinin olmamasından ve mevzuattaki eksikliklerden dolayı birliklerinin bir kısmının çiftçiye hizmet vermekten uzaklaşarak temel maksatlarının dışına çıktığı bildirildi.

6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun 2011 yılında yürürlüğe girmesine kadar DSİ Genel Müdürlüğünün herhangi bir yetkisi bulunmadığı belirtilen açıklamada, söz konusu kanunun yürürlüğe girmesiyle, birliklerin idari ve mali denetiminden sorumlu olan valiliklerin denetimlerini arttırmasının mümkün olduğu ayrıca bu kanunla sulama tesislerini planlayan, projelendiren ve inşa eden kurum olan DSİ’nin kontrolü, denetimi, doğru yönlendirmeleri ve gözetim sorumluluğunu yerine getirmesi sağlanabildiği kaydedildi.

- "Su Menfaat Aracı Olarak Kullanılamayacak"

Sulama birliklerinin, mevzuat çerçevesinde sıkı bir şekilde takibinin ve denetimlerinin yapılarak kontrol altına alınacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da "Suyun menfaat aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi konusunda gerekenlerin yapılması hususunda gerekli talimatları verdim. Denetimlerimizi, sulama birliklerine rehberlik etmesi maksadıyla sıklaştıracağız. Maksadına uygun çalışmayan birliklere yeterli süre tanınacak ancak herhangi bir gelişme sağlanmadığı ve halen tesislerin maksadına uygun olarak işletilmediğinin tespiti halinde birlikleri kapatacağız veya birleştireceğiz. Bu süreçte iyi birlikleri ise güçlendireceğiz." ifadesini kullandı.

Sulama birliklerinin mevzuat uyarınca gerekli teşkilatı kurmaları ve görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeleri hususunda son derece kararlı olduklarına dikkati çeken Eroğlu, işini düzgün yapmayanlara müsamaha etmeyeceklerini belirtti.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar DSİ tarafından hizmete alınan sulama tesislerini devralan 387 adet sulama birliği, 20 milyon dekardan fazla alana hizmet veriyor. Bu ise toplam devredilen alanın yüzde 89’una tekabül ediyor. 2015 yılında 328 adet sulama birliği teknik ve idari açıdan DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı ve İç Denetim Birimi tarafından denetlendi. 2016 yılında ise 169 adet sulama birliğinin idari ve teknik denetimi aynı şekilde yapılacak. Geriye kalan 218 adet sulama birliğinin denetimleri ise DSİ Bölge Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek."

Yorumlar