Orman Genel Müdürlüğünden "budama" çalışması

- Orman Genel Müdürlüğü, 2019'a kadar 605 bin 340 dekarlık orman alanında budama çalışması yapacak - Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Ağaç kesimi ve budama bakımları, ormanların sağlığı, kalitelerinin yükseltilmesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı hale getirilmesi bakımından yapılması gereken bir çalışma. Orman ağaçları bu bakım çalışmaları ile güzelleştiriliyor ve daha gür bir şekilde gelişmeleri sağlanıyor"

Google Haberlere Abone ol
Orman Genel Müdürlüğünden "budama" çalışması

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığından, 2019'a kadar 605 bin 340 dekarlık orman alanında budama çalışması yapılacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) Türkiye’deki orman varlığını daha sağlıklı, kaliteli ve yangınlara karşı dayanıklı bir yapıya kavuşturmak amacıyla ormanlarda budama çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.

Ormanlar için bir nevi bakım görevi icra eden orman teşkilatının 2019'a kadar 605 bin dekar alanda budama çalışması yapacağı aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman teşkilatının sadece fidan dikmediğini, dikilen fidanlar ve mevcut ormanların bakımını da yaptığını vurguladı.

Bu çerçevede 2015-2019'u kapsayan "Orman Ağaçlarında Budama Eylem Planı" hazırlandığını ifade eden Eroğlu, "Bu eylem planına göre 2015 yılında 143 bin 950 dekar ormanlık alanda budama çalışmalarını tamamladık. 2016’da ise 122 bin 60 dekar, 2017’de 120 bin 450 dekar, 2018’de 110 bin 410 dekar ve 2019’da 108 bin 470 dekar olmak üzere 2019’a kadar toplam 605 bin 340 dekarlık ormanda budama yapmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ormanların sağlığı ve kalitesi için budama bakımı şart"

Ormanlarda ağaç kesiminin insanlar tarafından farklı anlaşıldığını ve duruma tepki gösterildiğini ancak bu çalışmaların planlı ve tekniğine uygun şekilde yapılan orman bakımının bir parçası olduğunu belirten Eroğlu, "Ağaç kesimi ve budama bakımları, ormanların sağlığı, kalitelerinin yükseltilmesi, daha fazla fıstık çamı kozalağı elde edilmesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı hale getirilmesi bakımından yapılması gereken bir çalışma. Orman ağaçları bu bakım çalışmaları ile güzelleştiriliyor ve daha gür bir şekilde gelişmeleri sağlanıyor. Ayrıca, budama ile yeni nesil ağaçların gelişimi de daha iyi oluyor." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, budama ve seyreltme çalışmaları ile amacın ağaçların hem kalitesini artırmak hem de ileride oluşabilecek kar ve rüzgar kırıklarına karşı önlem almak olduğunu aktararak, "Böylece ağaçlar daha iyi boy ve çap yapabiliyorlar. Bu çalışmalar olmasa dallanmadan kaynaklanan sıklıktan ormanlar hiç büyümez." görüşünü paylaştı.

Son 13 yılda ormanlarda bir milyon dekardan fazla alanda budama yaptıkları bilgisini veren Eroğlu, "Hazırladığımız eylem planıyla bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bakanlık olarak her konuda planlama yapıyoruz. Neyi ne zaman, kimin yapacağını önceden belirliyoruz. Bu eylem planı ile de budama konusunda yapılacak çalışmaların 5 yıllık planlamasını yaparak, budama bakımının nasıl yapılacağını, tekniğini, hangi alet ve ekipmanın kullanılacağını belirledik." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar