Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi

- Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkesinin doğusunda yaşanan krizin çözümüne yönelik yol haritasının belirlenmesi üzerinde anlaşıldığını açıkladı - Poroşenko: "Yol haritasını hazırlamalıyız ve onaylamalıyız"

Google Haberlere Abone ol
Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi

BERLİN (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesinin doğusundaki krizin çözülmesine yönelik bir yol haritasının oluşturulması konusunda anlaşıldığını bildirdi.

Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna krizine ilişkin yaptıkları 5 saat süren Normandiya Formatı toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantı sonrası herhangi bir belge imzalanmadığını aktaran Poroşenko, çözümün gerçekleşmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi için tespitlerde bulunduklarını anlattı. Poroşenko, "Yol haritasını hazırlamalıyız ve onaylamalıyız." ifadesini kullandı.

Petro Poroşenko, kasım ayı sonuna kadar Normandiya Dörtlüsü dışişleri bakanlarının Donbas ile ilgili yol haritasının belirlenmesine yönelik çalışmaları sonuçlandıracağını ifade etti.

Donbas'ta ayrı bölgelerde seçimlerin geçerli bir şekilde yapılması hakkında Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in formül önerisini görüştüklerini kaydeden Poroşenko, "Donbas'ta seçimlerin tarihi ile ilgili konu ele alınmadı." dedi.

Almanya, Fransa ve Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki bölgede Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) polis gücü görevlendirmesi düşüncesini desteklediğini anlatan Poroşenko, "Minsk anlaşmasının yerine getirilmesi için Normandiya Formatı'nın dışında herhangi bir alternatif bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.

Fransa'da iki yıl önce Normandiya Çıkarması'nın yıl dönümü dolayısıyla yapılan etkinliklerde ilk kez bir araya gelen dört ülkenin liderleri, zaman zaman bu krizi çözmek için dörtlü zirveler gerçekleştiriyor. Dışişleri bakanları seviyesinde de gerçekleşen bu toplantılar, uluslararası kamuoyu tarafından "Normandiya Dörtlüsü" veya "Normandiya Formatı" olarak anılıyor.

Yorumlar