Nikolic'in Avrupa'ya sığınmacı eleştirisi

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic: - "Avrupa'nın sınırlarını yarıdan itibaren koruması kabul edilemez. Sınırın, başladığı noktadan korunması gerekir"

Google Haberlere Abone ol
Nikolic'in Avrupa'ya sığınmacı eleştirisi

MANASTIR (AA) - Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, "Avrupa'nın sınırlarını yarıdan itibaren koruması kabul edilemez. Sınırın, başladığı noktadan korunması gerekir." dedi.

Nikolic, Makedonya'ya yaptığı ziyaret kapsamında, mevkidaşı Gyorge İvanov ile Manastır şehrinde bir araya geldi.

Basına kapalı görüşmenin ardından, düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Nikolic, sığınmacı krizinin çözümü konusunda Avrupa Birliği'ni (AB) eleştirerek, "Avrupa'nın sınırlarını yarıdan itibaren koruması kabul edilemez. Sınırın, başladığı noktadan korunması gerekir." ifadelerini kullandı.

Sığınmacı krizinde Makedonya'nın çektiği sıkıntıların, akabinde Sırbistan'ı da etkilediğine işaret eden Nikolic, "Bu sorun birlikte çözülmeli. Sorunun çözümü noktasında AB üyesi olanlar daha çok, üye olmayanlar ise daha az yardım alıyor. Bu sorunu birlikte çözmeliyiz." diye konuştu.

Nikolic, AB üyesi bazı Balkan ülkelerini "Batan gemiyi tekne ile terk edenlere" benzeterek, bu AB üyesi ülkelerin, üye olmayan diğer bölge ülkelerinin de kendilerini kurtarmasına engel olduğunu savundu.

AB entegrasyonunda "Birilerinin kasıtlı olarak" Makedonya ve Bosna Hersek'i bir tarafa bıraktığını anlatan Nikolic, Sırbistan'a da AB'ye üyelikte çok fazla iler gitmesine izin vermeyecek bir rakibi olduğunun açıkça söylendiğini ileri sürdü.

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov da Sırp mevkidaşının ziyaretinin iki ülke ve halkları arasındaki iyi ilişkilerin göstergesi olduğunu vurgulayarak, Makedonya'nın, başta Sırbistan olmak üzere, tüm komşularıyla iyi ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

Sırbistan'ın AB üyelik sürecinde başarılı bir şekilde ilerlediğini belirten İvanov, Makedonya'nın ise bu yolda engellendiğini bildirdi.

Yorumlar