"Nijerya'daki hapishanede bebekler ölüyor"

- Af Örgütü, Nijerya'daki Giwa hapishanesinin kapatılmasını istedi - Af Örgütü'nün Afrika sorumlusu Belay: - "Askeri hapishanedeki dehşet verici koşullarda bebeklerin ve çocukların öldüğünün ortaya çıkması hem üzücü hem de korkunç bir durum"

Google Haberlere Abone ol
"Nijerya'daki hapishanede bebekler ölüyor"

LAGOS (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrinde Boko Haram şüphelilerinin tutulduğu hapishanede kötü koşullar nedeniyle bebeklerin ve çocukların öldüğünü bildirdi.

Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, şubat ayından bu yana aşırı kalabalık, açlık ve hastalık sonucu Giwa hapishanesinde 12 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtildi.

Af Örgütü'nün Afrika sorumlusu Netsanet Belay, "Askeri hapishanedeki dehşet verici koşullarda bebeklerin ve çocukların öldüğünün ortaya çıkması hem üzücü hem de korkunç bir durum." dedi.

Giwa hapishanesindeki tutuklular arasında ölüm oranının arttığını vurgulayan Belay, örgütün, bu hapishanenin kapatılmasını talep ettiğini bildirdi.

Belay, "Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari için ölümlerle ilgili soruşturma başlatma, çocukları salıverme ve Giwa'yı gecikmeden kapatma zamanıdır." şeklinde konuştu.

Örgütün hazırladığı rapora göre, Giwa hapishanesinde bu yılın başından nisan ayının sonuna kadar 149 tutuklu hayatını kaybetti. Mart ayında 65, nisan ayında 39 kişinin öldüğünün kaydedildiği raporda, yaşamını yitirenler arasında sekiz bebek bulunduğu açıklandı.

Bebeklerin ve beş yaşından küçük çocuklar ile kadınların üç kalabalık hücrede tutulduğunun belirtildiği raporda, bu hücrelerdeki tutuklu sayısının son bir yıl içinde on kat artarak 25'ten 250'ye yükseldiği kaydedildi.

Raporda, "Af Örgütü, üç hücreden her birinde 20 bebek ve beş yaş altı çocuk bulunduğunu ortaya çıkardı." ifadelerine yer verildi.

Nijerya ordusundan, raporla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Af Örgütü, Haziran 2015'te yayımladığı raporla, Nijerya'daki askeri hapishanede açlık, susuzluk, hastalık, işkence ve tıbbi yetersizlik sonucu son 4 yılda 7 bin tutuklunun öldüğünü bildirmişti.

Örgütün 2013 yılında yayımlanan raporunda, Giwa hapishanesinden morglara 4 bin 700'den fazla ceset getirildiği ifade edilmişti.


Yorumlar