Nijerya'da petrol şirketlerine kaçakçılık suçlaması

- Nijerya hükümeti ülkedeki petrol şirketlerinin 12,7 milyar dolarlık ham petrolü yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırdığını iddia ediyor

Google Haberlere Abone ol
Nijerya'da petrol şirketlerine kaçakçılık suçlaması

ABUJA (AA) - Nijerya'da faaliyet gösteren Chevron, Shell, Agip, Petrobas, Total ve Brasoil gibi petrol şirketleri, 2011-2014 yılları arasında 12,7 milyar dolarlık ham petrolü yurt dışına kaçırdıkları gerekçesiyle yargı karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Lagos'taki Federal Yüksek Mahkemede gelecek hafta görülmeye başlanacak davada, Nijerya'da petrol üretimi yapan şirketler ile ilgili iddialar mahkemeye taşınacak.

Mahkeme kayıtlarına göre, Chevron, Shell, Agip, Petrobas, Total ile Brasoil şirketleri, Nijerya'dan yasa dışı yollarla yurt dışına ham petrol çıkarmakla suçlanıyor.

Nijerya yönetimi, söz konusu petrol şirketlerinin 57 milyon varil petrolün sevkiyatını resmi makamlara beyan etmediğini öne sürerken, petrol kaçakçılığıyla suçlanan şirketler ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Öte yandan davanın, petrol şirketlerinin, tarım arazisi ve balıkçılık yapılan bölgelere verdiği zararları da gündeme getirmesi bekleniyor.

Afrika'da en fazla hem petrolün çıktığı ülke konumunda olan ancak silahlı grupların petrol üretim tesislerini hedef alması nedeniyle petrol gelirleri düşen Nijerya, liderliği Angola'ya kaptırdı.

Nijerya Dışişleri Bakanlığının verilerine göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Nijerya, sahip olduğu petrol rezervleriyle dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Yorumlar