Nijerya'da petrol boru hatlarına yönelik saldırılar

- Hükümetin görüşme taleplerini reddeden "Niger Deltası İntikamcıları", Chevron petrol şirketine ait bir boru hattını patlattı

Google Haberlere Abone ol
Nijerya'da petrol boru hatlarına yönelik saldırılar

WARRI (AA) - Nijerya'da "Niger Deltası İntikamcıları" adlı grup, hükümetin barış görüşmeleri teklifini reddederek Delta eyaletindeki Chevron petrol şirketine ait bir boru hattını daha patlattıklarını duyurdu.

Hükümet yetkilileri, dün Nijerya'nın Delta bölgesinde petrol boru hatlarına saldırı düzenleyen militanlara yönelik askeri operasyonlar askıya alma kararının ardından Niger Deltası İntikamcıları, hükümetle uzlaşmayacaklarını açıkladı.

İntikamcıların sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "@NDAvengers, bu gece saat 1:00'de Chevron'a ait RMP 20 borusunu patlatmıştır." ifadesine yer verildi.

İntikamcılar, son haftalarda, faaliyetleri durdurulmaya çalışılan ABD merkezli petrol şirketi Chevron'a ait bir tesise dördüncü kez saldırı düzenlemiş oldu.

Chevron petrol şirkti yetkilileri Nijerya'daki saldırılarla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Diğer yandan, İntikamcılar, İngiliz ve Hollanda ortaklığındaki Shell'e ve İtalyan petrol şirketi Agip'e ait tesisleri havaya uçurarak, Nijerya'nın günlük petrol üretimini yarıya indirmişti.

Ülkenin Delta bölgesi Valisi Ifeanyi Okowa, Petrol Bakanı Ibe Kachikwu ve ordu yetkilileriyle dün bir araya gelmişti.

Okowa, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, militanlarla görüşme ortamı oluşturulması için yaklaşık iki haftadır süren askeri operasyonlara ara verildiğini açıklamıştı.

Petrol Bakanı Kachikwu, ülkenin petrol bakımından zengin Delta bölgesindeki petrol boru hatlarına saldıran "Niger Deltası İntikamcıları" adlı gruba, dün, silahlarını indirmeleri ve diyaloğa sarılmaları çağrısı yapmıştı.

"Niger Deltası İntikamcıları" adlı grup, yaklaşık iki hafta önce, sosyal medya hesabından Shell ve Agip Petrol Şirketi'ne ait petrol boru hatlarını patlattığını duyurmuştu.

Grup, Delta bölgesinde faaliyet gösteren firmalara, bölgeyi 31 Mayıs'a kadar terk etmeleri uyarısında bulunmuştu.

Bölgede düzenlenen saldırıların arkasında yerel siyasetçiler de dahil bölgede uzun zamandır var olan çıkar gruplarının olduğundan şüpheleniliyor.

- Nijerya'da petrol endüstrisi

Ülkedeki petrol ve doğal gaz endüstrisi çoğunlukla Nijer Deltası'nda yoğunlaşmış durumda. Petrol ve doğal gaz kaynakları, Shell, ExxonMobil, Chevron, Total ve Eni gibi uluslararası şirketlerin kurduğu yerel şirket ve ortaklıklar üzerinden işletiliyor.

Fakat bu zenginliklerden pay arayan yerel gruplar, sık sık petrol altyapılarına saldırarak ülkedeki yabancı petrol şirketlerinin sevkiyatına engel oluşturuyorlar.

Petrol çalmak için boru hatlarına verilen zararlar, üretim kaybına ve çevre kirliliğine neden olurken, şirketleri üretimlerini durdurmaya zorluyor.

Nijer Deltası'ndaki projelerde yer alan uluslar arası şirketler, bölgedeki istikrarsızlıklardan etkilendikleri için, kara üzerindeki projelerde sahip oldukları hisseleri devretme isteklerini dile getiriyor.

Nijerya, 2000'li yılların ortasından beri Nijer Deltası ağırlıkta olmak üzere, boru hatlarına saldırı, adam kaçırma ve üretim tesislerinin militanlarca ele geçirilmesi gibi artan oranda güvenlik zafiyetleri yaşıyor.

Bu arada yerel gruplar, şirketlerin bölgedeki faaliyetleri esnasında çevreye büyük zararlar verdiklerini ve bunun da yerel halkın başlıca geçim kaynakları olan balıkçılığı ve tarımı olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.

Yorumlar