Musul kent merkezinde sokak çatışmaları devam ediyor

MUSUL (AA) - Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleriyle, terör örgütü DEAŞ militanları arasında Musul'un doğu kesimindeki mahallelerinde sokak çatışmaları her...

Google Haberlere Abone ol
Musul kent merkezinde sokak çatışmaları devam ediyor

MUSUL (AA) - Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleriyle, terör örgütü DEAŞ militanları arasında Musul'un doğu kesimindeki mahallelerinde sokak çatışmaları her geçen gün şiddetlenmeye devam ediyor.

Musul kent merkezinde güvenlik güçleri ile DEAŞ militanları arasından yaşanan sokak çatışmaları, ağırlıklı olarak Tahrir Mahallesinde şiddetleniyor. Iraklı askerler, akşam saatlerinde karanlığın çökmesiyle mevzilerine ve konuşlandıkları hükümet binalarına geçip sabahın ilk ışıklarıyla militanların elinde tuttuğu mahallelere saldırı düzenliyor.

Güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını gece saatlerinde gerçekleştiren DEAŞ mensupları ise gündüz saatlerinde daha çok bomba yüklü araçlarla askerlerin zırhlı vasıtalarının toplu olarak beklediği bölgelere yönelip, kendilerini patlatıyor. Bunun yanında sıcak temasın yaşandığı çatışmalarda DEAŞ, evlerin dar ve küçük pencereleri veya yüksek binaların çatılarından keskin nişancılarla askerleri hedef alıyor.

Çatışmaların yaşandığı sokakların dar olmasının yanı sıra sivillerin ve araçların hareket etmesinden dolayı sürekli Musul semalarından inmeyen uluslararası koalisyon güçlerine ait İHA'lar ise çok etkili bir rol oynayamıyor. Ancak kent içerisinde devamlı olarak sorti yapan İHA'ların sesi kolay bir şekilde duyulabiliyor.

Musul'un Tahrir Mahallesindeki çatışmalara ilişkin AA muhabirine konuşan Irak ordusunda görevli Tümgeneral Abulvahap Sadi, "Tahrir'in tamamen kurtarılmasına çok yakın. Güçlerimiz şu anda Tahrir'in yanı sıra Aden Mahallesi'nde de ilerleme sağlıyor. Askerler, DEAŞ tarafından yola döşenen bomba ve diğer engelleri temizlemeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

DEAŞ'ın keskin nişancıları ve bomba yüklü araçlarla saldırılarından dolayı sivillerin evlerinden çıkmamalarını isteyen Sadi, "Halkın evlerinden çıkmamaları ve oldukları yerlerde kalmalarını istiyoruz. Uygun bir vakitte daha güvenli bir bölgeye sevk edilecekler." dedi.

Sivillerin can güvenliğinin sağlanması için dikkatli ve özenli bir şekilde ilerleme kaydetme zorunda olduklarını aktaran Sadi, "İlk hedefimiz sivillere ve kentte en az zararla ilerleme kaydetmektir. DEAŞ, binlerce aileyi kendisini korumak için kalkan olarak kullanıyor." diye konuştu.

Musul'da henüz yaklaşık 2 milyon sivilin ikamet ettiği tahmin ediliyor. Irak ordusunun 3 Kasım tarihinde girdiği kentin doğu mahallelerinde militanlar çoğunlukla bombalı araçlarla güvenlik güçlerine saldırıyordu ancak kentteki siviller önceye nazaran bombalı araçlarla yapılan eylemlerin sayılarında ciddi azalma meydana geldiğini belirtiyor.

DEAŞ'ın kent merkezindeki varlığını idame ettirebilmek için şu anda dar sokaklara beton bloklar yerleştirerek geniş zırhlı tankların hareket kabiliyetini en aza indirmeyi planladığı kaydediliyor.

İki ateş arasında kalan siviller, mecbur kalmadıkça evlerini terk etmiyor. Bunun nedeni ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolündeki bölgelerde inşa edilen kamplara sevk edilmeleri halinde 6 aya kadar evlerine dönüş izni yok. Bu yüzden yaralı veya hastası olmayan aileler mümkün mertebede Musul'da yaşamayı tercih ediyor.

Irak ordusu terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014 tarihinden bu yana elinde tutuğu Musul kent merkezinin 82 mahallesinde şu ana kadar sayıları 10'u geçmeyecek oranda mahalleyi kontrol altına almış durumda.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında şimdiye kadar 55 bine yakın sivilin evlerini terk edip güvenlik bölgelerdeki sığınmacı kamplarına sevk edildiklerini duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonun başladığını duyurmuştu.

Yorumlar