"Medeniyetimizde İnsana Saygı ve İyilik Hareketi" söyleşisi

- Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Turunç: - "Dünyanın her yerine ülkemizin yardım elini uzatıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Medeniyetimizde İnsana Saygı ve İyilik Hareketi" söyleşisi

İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç, dünyanın her yerine Türkiye'nin yardım elini uzattıklarını belirtti.

Bağcılar Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, belediyece "Ramazan Etkinlik Alanı"nda düzenlenen, "İnanç ve Medeniyetimizde İnsana Saygı ve İyilik Hareketi" konulu söyleşide, resmi yardım kuruluşlarının yanı sıra vakıf ve derneklerin yardım faaliyetleri konuşuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turunç, 2004'teki tsunami felaketinde büyük hasar gören Endonezyalılara yardım eli uzattıklarını kaydetti.

Felaket sırasında Sumatra Adası’nda 302 bin kişinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Turunç, "Halkın büyük bölümü Müslümandı. Sadece buraya değil, dünyanın her yerine ülkemizin yardım elini uzatıyoruz. O günden bu yana 80'e yakın ülkeye yardımda bulunduk. Her türlü riski göze alarak, giderken korku hissetmiyoruz. Çadır, araç ne bulursak uyku ihtiyacımızı bu şekilde gideriyorduk. Van depremi sonrası yardım için gelen ancak ikinci depremde yaşamını yitiren Japon vatandaşı bu riske giriyorsa biz de girmeliyiz. Daha çok fedakarlık göstermeliyiz. Yardım için gittiğimiz Meksika’da iki kadın Müslümanlığı seçti. Türkiye Belediyeler Birliği’nin katkısı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da desteğiyle Bulgaristan'da Müslümanların yaşadığı 21 bölgeye 18 cenaze aracı gönderilmesini sağladık." ifadelerini kullandı.

Sadaka Taşı Derneği Genel Başkanı Kemal Özdal da insanlara eziklik yaşatmadan hizmet verdiklerini anlattı.

Özdal, şunları kaydetti:

"6 yıldır çalışmalarımız sürüyor. Türkiye ile birlikte 25 ülkede ramazan, kurban, eğitim, sağlık, su kuyusu yapma, yetim destekleme gibi organizasyonları yapıyoruz. 10 ayrı şehrimizde 3 bin gıda kumanyası dağıttık. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ihtiyaç sahiplerinin evine her akşam iftar yemeği götürüyoruz. Yardım kuruluşu sayımızın artması gerekiyor. Dünyanın birçok bölgesinde çalışıyoruz. Ramazan ayında sosyalizmle yönetilen Vietnam'a hizmet götürdük. 90 milyon nüfusun 90 bininin Müslüman olduğu ülkeye, gıda ve kurban yardımı dışında ilmihal ve siyer kitaplarından götürdük. Dokuz kitabın çevirisini gerçekleştirdik. 100 kardeşimiz bu kitapları okuduktan sonra İslamiyet'i seçti."

İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede ise şu görüşleri iletti:

"İnsanların barınması ve gıda sağlanmasına dönük hizmetler veriyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizle aralarındaki ilişkilerin gelişmesine de gayret gösteriyoruz. Dünyanın hemen her yerinde ismimizi hatırlayan insanlarla karşılaşıyoruz. Oralara geç geldiğimizi anlıyoruz. İHH olarak, Türkiye’nin hayırsever Müslüman toplumu ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü oluyoruz. Biz bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya gayret ediyoruz."

Deniz Feneri İletişim Koordinatörü Recep Koçak da hizmet yolunda suikasta uğrasalar da ayakta kalmayı bildiklerini aktardı.

63 ülkede yardım faaliyeti gerçekleştirdiklerini kaydeden Koçak, şöyle devam etti:

"1996'da başlayan iyilik yolculuğumuz devam ediyor. Deniz Feneri olarak Etiyopya'ya 700 bin dolarlık yardımda bulunduk. Nerede 'imdat' diyen varsa yardıma koşuyoruz. Bu yıl 30 ülkede ramazan faaliyeti yaptık. Yardımlarda bulunduk. 15 ülkede heyetimiz var. Halkımızdan aldığımız emaneti Balkanlar’dan Afrika’ya kadar yerine ulaştırdık. Açe'de yıkılan 500 yıllık ecdat camisini Deniz Feneri olarak yeniden inşa ettik."

Yorumlar