Matematikçiler 'Ahi Evra'da buluşacak

- Ahi Evran Üniversitesince düzenlenecek Uluslararası Matematik Analiz ve Uygulamaları Konferansı'nda dünyadan ve Türkiye'den ünlü matematikçiler, temmuz ayında Kırşehir'de bir araya gelecek - AEÜ Rektörü Prof. Dr. Karakaya: - "Matematik bir fantezi değil hayatı anlama işidir. Hayatı anlamıyorsa akıl çalışmıyor demektir. Türkiye’de matematiği yeniden tanımlamak gerekiyor. Bu tür konferanslarla gayemiz bu işi hakkıyla yapan insanların bunları konuşması, insanlarla tanışması, yeni yetişenlere bu ufku açmasıdır" - "Konferans için dünya çapında 130 matematikçi müracaat etti"

Google Haberlere Abone ol
Matematikçiler 'Ahi Evra'da buluşacak

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ- Ahi Evran Üniversitesince (AEÜ) 12-15 Temmuz arasında düzenlenecek Uluslararası Matematik Analiz ve Uygulamaları Konferansı'nda dünyadan ve Türkiye'den ünlü matematikçiler bir araya gelecek.

AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin Bağbaşı Yerleşkesi'nde yapmayı planladıkları konferans için bir çok ülkedeki bilim insanına yaklaşık 30 bin elektronik posta gönderildiğini ifade etti.

Kendisinin alanının da matematik olduğunu ve en son Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünde görev yaptığını belirten Karakaya, geçen yıl Galatasaray Üniversitesinde gerçekleştirilen matematik sempozyumuna katılan dünyaca ünlü matematikçileri Kırşehir'de yapmayı planladıkları konferansa davet ettiğini söyledi.

Yüzyüze görüşme ve elektronik posta vasıtasıyla ulaşılan matematikçilerden bir çoğundan olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydeden Karakaya, başta ABD, Japonya, Çin, Fransa olmak üzere bir çok ülkeden 130 bilim insanının katılım teyidi verdiğini aktardı.

- "Matematikte dünya buluşması yapılacak"

Karakaya, ilerleyen zamanda bu sayının artacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Matematik bir fantezi değil hayatı anlama işidir. Hayatı anlamıyorsa akıl çalışmıyor demektir. Türkiye’de matematiği yeniden tanımlamak gerekiyor. Bu tür konferanslarla gayemiz bu işi hakkıyla yapan insanların bunları konuşması, insanlarla tanışması, yeni yetişenlere bu ufku açmasıdır. Şehrin tanıtımıyla birlikte ülkenin geleceğine katkı yapacak beyinlerin yeniden aktif edilmesi sağlanacak. Bu organizasyonu tamamlamak için hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Müracaat almaya başladık. Konferans için dünya çapında 130 matematikçi müracaat yapmış durumda. Daha iki ay var önümüzde. Arkadaşlarımız dünyadaki geri kalan matematikçilere erişmek, onların dikkatini buraya çekmek ve bu konferansa katılımlarını sağlayabilmek içim e-mail, mektup ve diğer iletişim araçlarıyla çalışmalarını sürdürüyorlar. Türkiye’deki önde gelen üniversitelerimizden de matematikçiler katılacak."

Konferansla dünya çapındaki matematikçileri Kırşehir'de buluşturmayı hedeflediklerini anlatan Karakaya, temmuz ayında gerçekleştirilecek konferansta bilimsel etkinliklerin ardından düzenlenecek şehir gezisiyle kültürel tanıtım da yapacaklarını dile getirdi.

Karakaya, ABD'den Prof. Dr. Ravi P. Agarwal, Japonya'dan Prof. Dr. Wataru Takahashi, Çin'den Prof. Dr. Hong-Kun Xu ve Polonya'dan Prof. Dr. Jozef Banas'ın konferansa katılacaklar arasında bulunduğunu bildirdi.

- İlki Hindistan'da yapıldı

Kırşehir'de 12-15 Temmuz 2016'da Ahi Evran Üniversitesinin ev sahipliği düzenlenecek Uluslararası Matematik Analiz ve Uygulamaları Konferansı'na 12 ülkeden matematikte uluslararası alanda tanınan 21 bilim insanı konuşmacı olarak katılacak.

İlki 2015'de Hindistan'ın Aligarh Müslim Üniversitesinde gerçekleştirilen konferans, dünya çapında matematiğe yön verenleri buluşturmayı hedefliyor. Matematik alanında dünyada yapılan sayılı konferanslar arasında yer alan çalışmada, matematik bilim dalının özellikle optimizasyon, kontrol teori, ekonomi, mühendislik ve diğer disiplinlerdeki uygulamaları hakkında sunumlar yapılacak, çalıştaylar düzenlenecek.

Yorumlar