Malgaç Baskını'nın 97. yılı

- Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının, Sultanhisar ilçesinde konuşlu Yunan karakolunu yok ederek Kurtuluş Savaşı'nı ateşledikleri ünlü Malgaç Baskını'nın 97. yıl dönümü kutlandı

Google Haberlere Abone ol
Malgaç Baskını'nın 97. yılı

AYDIN (AA) - Kurtuluş Savaşı'nda Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının Sultanhisar ilçesindeki Yunan karakolunu imha ettikleri ünlü Malgaç Baskını'nın 97. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Nazilli-Aydın karayolundaki Malgaç Baskını Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende konuşan Sultanhisar Kaymakamı Suat Demirci, Malgaç Baskını'nın işgal kuvvetlerinden bir birliğin milli şuurla imha edildiği ilk hareket olduğunu söyledi.

Baskının Kurtuluş Savaşı'nda milli bilinci ateşleyen ilk kıvılcımlardan olduğunu anlatan Demirci şöyle konuştu:

"Malgaç Baskını, Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının 16 Haziran 1919'da Sultanhisar-Atça arasındaki Kalgaç Deresi'nin üzerinden geçen Malgaç Demiryolu Köprüsü yanındaki Yunan karakoluna yaptıkları baskındır. Baskın sonunda karakol tümüyle imha edilmiştir. İşgal kuvvetlerinden bir birliğin ilk kez düzenli, bilinçli ve milli şuurla baskın yapılarak imha edilmesi hareketidir. Bu misyonuyla tarihteki yerini almıştır."

Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya ise Malgaç Baskını'nın büyük bir başarı öyküsü olduğunu aktararak bu baskınla işgal ordusuna Aydın Ovası'nda unutulmayacak bir ders verildiğini kaydetti.

Etkinlikte, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Yorumlar