Malezya'daki yolsuzluk iddiaları

- 1 Malezya Kalkınma Fonu'nun (1MDB) yolsuzluk iddiasında adı geçen ABD'li aktör DiCaprio, soruşturmada adaletin yerine gelmesi için yardımcı olmaya hazır olduğunu açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Malezya'daki yolsuzluk iddiaları

ANKARA (AA) - Amerikalı aktör Leonardo DiCaprio, Malezya devletine ait "1MalaysiaDevelopment Bhd (1 Malezya Kalkınma Fonu - 1MDB)" adlı yatırım şirketine yönelik yolsuzluk iddiaları konusunda yardımcı olabileceğini söyledi.

BBC'nin haberine göre, DiCaprio'nun sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, yolsuzluk iddialarında adı geçen aktöre ait "Leonardo DiCaprio Vakfı"nın, söz konusu fondan geldiği tespit edilen tüm hediye veya yardımları geri vermeye hazır olduğu belirtildi.

Leonardo DiCaprio'nun, yolsuzluk iddialarından temmuz ayında haberdar olduktan hemen sonra ABD Adalet Bakanlığı yetkilileriyle iletişime geçtiğinin vurgulandığı açıklamada, "DiCaprio, kendisinin veya sahibi olduğu yardım kuruluşunun, direkt veya dolaylı olarak iddialarda adı geçen fondan geldiği tespit edilen tüm hediye ve yardımları geri vereceğini yetkililere iletti." denildi.

Açıklamada, DiCaprio'nun ve kuruluşunun konuyla ilgili soruşturmada adaletin yerine gelmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğu da kaydedildi.

ABD Adalet Bakanlığı, 1MBD şirketinden, aralarında Leonardo DiCaprio'ya ait yardım kuruluşunun da bulunduğu birçok kurum, kuruluşa aktarılan ve 1,3 milyar doları aşkın fonun peşine düşmüştü.

1MDB, Malezya Başbakanı Necip Rezak tarafından 2009'da kurulmuştu. Fonun kötü yönetim sonucu yaklaşık 11,6 milyar dolar zarar ettiği ortaya çıkmıştı.

Ulusal ve uluslararası çevreler, Başbakan Rezak'ın kişisel banka hesaplarına yatırılan paraların da fonla ilintili olduğunu ileri sürmüştü.

The Wall Street Journal gazetesi, yatırım şirketiyle ilgili soruşturmada yer alan belgelerin, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan'a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığını gösterdiğini iddia etmişti.

Mayıs ayında ortaya atılan yolsuzluk iddialarının ardından Malezya Maliye Bakanlığının yüzde 100 ortağı olduğu 1MDB şirketinin yönetim kurulu üyeleri istifa etmişti.

Yorumlar