Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki patlama

-Lübnanlı Finans Uzmanı Acaka: -"ABD'nin Hizbullah'a uyguladığı yaptırımlardan ne olursa olsun kaçış yok" -Lübnanlı Yazar Kasir: -"Beyrut'taki patlama Hizbullah'a yaramaz bilakis Hizbullah'a zarar verir"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki patlama

BEYRUT (AA) - Lübnan Merkez Bankasının, Hizbullah'ın finansal hareketlerine yönelik Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yaptırım kararlarını uygulamaya koymasının ardından, başkent Beyrut'ta bir bankanın önünde meydana gelen patlama yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

Başkentin ticari merkezi Hamra Caddesi yakınlarındaki Verdan semtinde dün akşam saatlerinde, Blom Bankası'nın genel merkezi önünde bir patlama meydana geldi. İftar vaktinde gerçekleşen patlamada can kaybı yaşanmazken büyük ölçüde maddi hasara yol açtı.

Güvenlik uzmanları yaptıkları incelemenin ardından yaklaşık 10-15 kilogram ağırlığındaki bombanın banka önüne yerleştirildiğini belirtti.

Lübnan Merkez Bankası'nın ABD'nin Hizbullah'a yönelik uygulayacağı yaptırımlara tamamen uyumlu çalışacağını açıklaması ve ardından bu kararı ilk uygulayan bankalardan Blom Bankası'nın genel merkezinin önündeki patlama, konuyu yeniden gündeme taşıdı.

Nisan ayının ortasında yürürlüğe giren yaptırımlar çerçevesinde, Lübnan bankalarının Hizbullah ile kurumsal veya sadece ticari ilişkisi olduğu tespit edilen hesapların durdurulması, karara uymayan bankaların, ABD'deki bankalarla iletişiminin kesileceği, yaptırım listesine alınacağı ve 250 milyon dolar para cezasına çarptırılacağı ifade edildi.

- "Beyrut'taki patlama Hizbullah'a yaramaz"

Lübnanlı Finans Uzmanı Casim Acaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünkü patlamanın yaptırımlara etki etmeyeceğini belirterek, "Nereye giderseniz gidin ABD'nin Hizbullah'a uyguladığı mali yaptırımlardan kaçış yok." dedi.

Patlamanın bankalara yaptırımların uygulamaması için bir mesaj niteliği taşıması ihtimaline değinen Acaka, "Yaptırımların bankalar için hala geçerli olduğunu ve vazgeçilmeyeceğini" aktardı.

Acaka, siyasileri çıkarları için ülkedeki en güçlü sektörlerden biri olan banka sektörüne saldırmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Buna karşın Hizbullah çevrelerini yakından tanıyan Yazar Kasım Kasir, Hizbullah'ın saldırıyı gerçekleştirdiği iddialarını kesin bir dille reddederek, "Beyrut'taki patlama Hizbullah'a yaramaz. Bilakis Hizbullah'a zarar verir." diye konuştu.

Hizbullah'ı suçlayanların delil sunması, aksi takdirde açıklama yapmaktan kaçınması gerektiğini öne süren Kasir, olayla ilgili farklı ihtimallere işaret ederek, "İsrail veya Hizbullah'tan haz etmeyen başka bir grup Hizbullah'ı zor durumda bırakmak için bu saldırıyı gerçekleştirmiş olabilir." dedi.

Geçen hafta Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Salame, Hizbullah'a ait yaklaşık 100 banka hesabının kapatılmasının ardından, "Bankacılık sistemimizin içinde yasadışı hesaplar istemiyoruz. Birkaç kişi yüzünden, Lübnan'ın finans piyasalarındaki görünüşünün zarar görmesini istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, 18 Aralık 2015'te Hizbullah'a ait El-Menar televizyon kanalı ve kanalın programlarını yayınlayan uydu operatörlerini hedef alan ve Hizbullah ile işlem yürüten finansal kuruluşlara karşı cezalandırıcı tedbirler alınmasını içeren kanunu imzalamıştı.

Yorumlar