Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin durumu

- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin yüzde 70'inden fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin durumu

BEYRUT (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin büyük bölümünün hayatını savunmasız ve dış yardımlara bağlı sürdürdüğünü belirtti.

BMMYK tarafından açıklanan "Suriyeli Mülteciler İçin Zafiyet Değerlendirmesi" başlıklı raporda, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin yüzde 70'inden fazlasının gıda yetersizliği çektiği ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarından BMMYK, BM Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Programı'nın ortaklaşa hazırladığı raporda, en kötü durumdakileri ifade eden "asgari geçim standardı altında yaşayan" Suriyeli aile sayısının 2015 yılına göre artış gösterdiği aktarıldı.

Raporu değerlendiren BMMYK Lübnan Temsilcisi Mireille Girardi, "Suriyeli mültecilerin ekonomik durumu geçen seneki gibi çetin değil. Ancak bunun dış yardımlar sayesinde olduğunu biliyoruz. Dış yardımlar olmadan durum daha kritik bir hal alabilir. Mülteciler, yüksek miktarda insani yardım almalarına rağmen hala borç tuzağına yakalanmış durumda." dedi.

Raporda, "Lübnan'daki Krize Müdahale Planı" çerçevesinde 2016 yılı içerisinde şu ana kadar yaklaşık 726 milyon dolar yardımın mültecilere ulaştırıldığı ve bu yardımlar sayesinde daha fazla ailenin yoksulluk sınırı altına düşmesinin engellendiği kaydedildi.

- Lübnan'daki Suriye mültecilerden üçte biri sağlıklı gıdaya ulaşamıyor

Çalışmanın gıda güvenliğiyle ilgili bölümünde ise Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin yüzde 34'ünün kaliteli ve sağlıklı gıdaya ulaşamadığının altı çizilerek bu oranın geçen sene yüzde 23 olduğu hatırlatıldı.

Lübnan'daki Suriyelilerin yüzde 54'ünün kaldıkları yerlerde çeşitli sıkıntılar yaşadığı, yüzde 41'inin ise güvenli olmayan yerlerde barındığı bilgisi de raporda yer aldı.

Raporun hazırlanmasında dikkate alınan ankete 4 bin 950 Suriyeli ailenin katıldığı belirtilirken bu ailelerin yüzde 72'sinin doğrudan ekonomik destek aldığı ifade edildi.

Yardıma ihtiyacı olan ailelere BM ve ona bağlı sivil toplum kuruluşları tarafından desteğin devam edeceği bildirilen raporda, uluslararası toplumdan da sağlık, eğitim ve gıda alanındaki yardımlara ek desteklerde bulunması talep edildi.

BM rakamlarına göre Lübnan'da 1,2 milyon civarında Suriyeli mülteci yaşıyor. Lübnanlı yetkililer ise bu rakamın yaklaşık 1,5 milyon olduğunu söylüyor.


Yorumlar