Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapması

- ABD yeni yaptırımlar içeren "ciddi adımlar" planlıyor

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapması

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, nükleer silah denemesi yapan Kuzey Kore'nin bu eyleminin sonuçları olacağını göstermek için Pyongyang yönetimine yönelik yeni yaptırımları da içeren birtakım ciddi adımlar atacaklarını bildirdi.

ABD Başkanı Obama, yaptığı açıklamada, bu yıl ikinci nükleer denemesini yapan Kuzey Kore'yi en güçlü şekide kınadıklarını belirterek Kuzey Kore'nin bu yüzyıl içinde nükleer silah denemesi yapan tek ülke konumunda olduğunu hatırlattı.

ABD halkını ve müttefiklerini koruma yükümlülüğü taşıdığını vurgulayan Obama, "ABD, Kuzey Kore'yi bir nükleer devlet olarak kabul etmiyor ve hiçbir zaman etmeyecek." ifadesini kullandı.

Obama, Kuzey Kore'yi uluslararası toplumun "sorumsuz bir üyesi" olmakla suçladı ve şunları kaydetti:

"Haberi alır almaz Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-Hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile ayrı ayrı telefonda konuşma imkanı buldum. Kuzey Kore'ye hukuksuz ve tehlikeli eylemlerinin sonuçları olacağını göstermek için BM Güvenlik Konseyi, diğer Altı Taraflı gruptaki ortaklarımız ve uluslararası camia ile önceki kararlarla alınan mevcut önlemlerin kuvvetlice uygulanması ve yeni yaptırımları da içeren ciddi adımların atılması konusunda kendileriyle mutabık kaldık."

Kuzey Kore, dün gece, nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore'nin bu nükleer denemesi bu yıl ikinci, 2006'dan beri ise beşinci denemesi oldu.

Güney Kore ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.

Kuzey Kore, ilk yer altı nükleer denemesini 2006'nın ekim ayında yapmış Punggye-ri tesisinde yapılan testte zenginleştirilmiş uranyum yerine plütonyum kullanılmıştı. Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini 6 Ocak'ta yapmış, minyatür bir hidrojen bombasının başarıyla denendiğini duyurmuştu.

Kuzey Kore'nin Ekim 2006'da yaptığı nükleer denemenin ardından 4,3, Mayıs 2009'da gerçekleştirdiği nükleer denemeden sonra 4,7, Şubat 2013 ve Ocak 2016'dakinin peşinden 5,1 şiddetinde sarsıntılar kaydedilmişti. Sarsıntıların sismik olmayan bir gelişmeden kaynaklandığı belirlenmişti.

Yorumlar