Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

-Hükümeti temsil eden heyet, "siyasi çözüme" ilişkin görüşlerini ve çözüm önerilerini ortaya koydu

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

KUVEYT (AA) - Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde hükümeti temsil eden heyetin, "siyasi çözüme" ilişkin görüşlerini ve çözüm önerilerini ortaya koyduğu bildirildi.

Müzakerelere katılan hükümet heyetinde yer alan kaynaklardan alınan bilgiye göre, heyet temsilcileri Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed ile bir araya gelerek, devlet kurumlarının geri alınması ve siyasi sürecin yeniden başlaması noktasında görüş ve önerilerini sundu.

Heyetin sunduğu öneriye göre, siyasi geçiş süreci için darbenin son bulması, tüm izlerinin ortadan kaldırılması ve siyasi sürecin Körfez Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı kararları ve BM'nin 2216 sayılı kararı çerçevesinde kaldığı yerden başlaması gerekiyor.

Hükümet heyetinin sunduğu öneride ayrıca, siyasi çözüme geçiş yapılması ve Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih güçlerinin de içinde olduğu uzlaşı hükümetinin kurulabilmesi için Husilerin ve Salih yanlılarının işgal ettikleri kentlerden çekilmeleri, silahları teslim etmeleri ve darbeden kaynaklı askeri, siyasi ve güvenlik sorunlarının bitirilmesi başta olmak üzere birçok adımın atılmasının gerektiğine işaret edildi.

Meşru yönetimin ülke genelinde yeniden görevlerini devralması, uygun siyasi atmosferin sağlanması ve siyasi sürece ilişkin tüm engellerin kaldırılmasının talep edildiği öneride, darbenin son bulmasının ardından yeni anayasa taslağının referanduma sunulması ve genel seçimlere hazırlık başta olmak üzere ülkedeki tüm siyasi güçlerin katılımıyla siyasi çözümün tamamlanması önerisinde bulunuldu.

BM temsilcisi Şeyh Ahmed'in hükümetin görüş ve önerilerini, dolaylı müzakereler kapsamında Husiler ile devrik lider Salih güçlerini temsil eden heyete aktaracağı kaydedildi.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Yorumlar