"Kosovalı Türkler, ana vatana minnettar"

- Kosova'daki tek Türk kasabası Mamuşa Belediye Başkanı Bütüç: - "Türkiye her zaman yardım elini Balkanlara uzattı, gerekli desteği verdi. Kosovalı Türkler, ana vatan Türkiye'ye minnettar" - "Türkiye başından beri Kosova'nın ekonomik olarak kalkınmasına, eğitimine ve diğer alanlarda büyüme ve gelişmesine hep destek oldu"

Google Haberlere Abone ol
"Kosovalı Türkler, ana vatana minnettar"

PRİŞTİNE (AA) - ADEM DEMİR - Kosova'daki Türklerin yaşadığı Mamuşa'nın Belediye Başkanı Arif Bütüç, bölgedeki Türklerin ana vatan olarak gördükleri Türkiye'ye minnettar olduklarını belirterek, "Türkiye her zaman yardım elini Balkanlara uzattı, gerekli desteği verdi." dedi.

Prizren'e 17 kilometre uzaklıkta ve nüfusunun tamamına yakını Türklerden oluşan bir kasabanın 2005 yılından bu yana belediye başkanlığını yürüten Bütüç, Mamuşa ve Kosova-Türkiye ilişkilerini AA muhabirine anlattı.

Türkiye'nin Kosova ile sıcak ve kardeşçe ilişkileri olduğunu, Kosova'ya hep kardeşçe yaklaşım gösterdiğini aktaran Bütüç, savaştan sonra Kosova'nın ekonomik olarak kalkınmasına, eğitimine ve diğer alanlarda büyüme ve gelişmesine destek olan Türkiye ile "Evlad-ı Fatihan" olarak gurur duyduğunu söyledi.

Kosova'daki Türklerin de anavatan olarak gördükleri Türkiye'ye minnettar olduğunu dile getiren Arif Bütüç, Kosova'daki tek Türk belediyesi olan Mamuşa'da yaşayanların çoğunluğunun tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağladığını, İç Anadolu'dan gelip Balkanlara yerleşenlere Türkiye'nin her zaman yardım elini uzattığını ve gerekli desteği verdiğini belirterek, "Mamuşa'da yaşayan herkesin birer 'Evlad-ı Fatihan' olduğunu söylemek isterim" dedi.

Başkan Bütüç, şöyle konuştu:

"Mamuşa'da yaşayanların yüzde 98’i Türklerden oluşuyor. Geriye kalan yüzde 2 ise Arnavut kardeşlerimizden oluşuyor. Bizim Arnavutlarla hiçbir sıkıntımız yok. Kosova Savaşı’nda 45 bin Arnavut Mamuşa’da barındı. Onlara evlerimizi ve yüreğimizi açtık. Arnavutlar bizim din kardeşlerimizdir. Camilerde onlarla birlikte saf tutuyoruz. Onlarla ayrımız gayrımız yok. Onlardan kız alıyor, kız veriyoruz. Ama biz bu topraklarda Türküz. Kosova anayasasına göre Türkçe resmi dil ve diğer dillerle eşit. Burada yaşayanların isimleri, mahalle ve sokak adlarının tamamı Türkçedir. Lisemizin adı Atatürk Lisesi. Ayrıca Ankara, Keçiören ve Muhsin Yazıcıoğlu isimlerini taşıyan parklarımız, belediyemiz sınırları içinde bulunuyor. Tabii bunların hepsi verilen ciddi mücadelelerin sonucunda hayata geçirildi. Bundan sonra daha güzel gelişmelerin yaşanacağına bütün kalbimle inanıyorum."

Türkiye'de yaşanan gelişmelerin kendilerini ciddi biçimde etkilediğini kaydeden Bütüç, "Türkiye nezle olsa biz burada hastanelik oluyoruz. Onun için güçlü ve sağlam bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Güçlü bir Mamuşa için güçlü Türkiye'ye ihtiyacımız var. Biz bunun bilincindeyiz. Bu nedenle Türk bayrağını burada daha iyi bir şekilde dalgalandıracağız." dedi.

"Burada varız ve var olmaya devam edeceğiz" diyen Bütüç, Kosova'da yaşayan pek çok Türkün, geçmişteki Sırp zulmü nedeniyle Türkiye'ye göç ettiğini kaydetti.

Arif Bütüç, 6 bin 300 kişinin yaşadığı ve nüfusun günden güne arttığı Mamuşa'da, nüfus artışı için teşvik projelerini hayata geçirdiklerini belirtti.

Mamuşa'ya gelen Arnavutların, çevrede dalgalanan Türk bayrakları ve Türkçe tabelalara tepkilerinin nasıl olduğuna ilişkin soruyu Arif Bütüç, "Arnavut kardeşlerimizin bizimle gurur duyduklarına inanıyorum. Çünkü hiçbir beklentiye girmeden Kosova için çaba gösteren bir ülke varsa o da hiç kuşkusuz Türkiye'dir. Türkiye burayı en iyi bilen devlettir. Hiçbir çıkar beklemeden pek çok projeyi hayata geçirdi Kosovalılar için." diye yanıtladı.

Mamuşa'da yaşayan herkesin kendini Kosovalı hissettiğini ancak köken olarak Türk olduklarının bilinciyle hayatlarını sürdürdüklerini kaydeden Bütüç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şahsen bizler şöyle düşünüyoruz; Bizler iki ülkeye sahibiz. Birisi Kosova diğeri de ana vatanımız Türkiye'dir. Bu nedenle Kosova'daki Türklerin gözü, kulağı Türkiye'de. Beni tüm meslektaşlarım Türk başkan olarak biliyor. Arnavut kardeşlerim, Kosova'da Mamuşa'nın Türklerden oluşmasını bir zenginlik olarak kabul ediyor."

Yorumlar