Komela Genel Sekreteri Bapir:

- "Özgür bir seçim ortamında AK Parti işbaşına gelmişse, halkın bu iradesine saygı gösterilmesi gerekir" - "Kürtler başta olmak üzere tüm halklar nefes almaya başladı. Türkiye'de siyasi ve ekonomik kalkınma süreci devam ediyor" - "Bu çok açıktır, Türkiye'deki darbenin başarıya ulaşmamasının arkasındaki neden Erdoğan'ın halka yaptığı çağrıdır. Onun seslenmesi üzerine halk sokaklara döküldü"

Google Haberlere Abone ol
Komela Genel Sekreteri Bapir:

ERBİL (AA) - İslami Toplum Partisi (Komela) Genel Sekreteri Ali Bapir, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarısız olmasından çok memnun olduklarını belirterek, "Özgür bir seçim ortamında Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) işbaşına gelmişse,halkın bu iradesine saygı gösterilmesi gerekir." dedi.

Bapir, AA muhabirine FETÖ'nün başarısız darbe girişimi, terör örgütü DAEŞ sonrası bölgenin durumu ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dünyanın her yerinde halkın oyu ile işbaşına gelen hükümetin, halkın somut iradesini temsil ettiğini belirten Bapir, "Özgür bir seçim ortamında AK Parti işbaşına gelmişse, halkın bu iradesine saygı gösterilmesi gerekir. Türkiye'deki başarısız darbe girişimi ve Mısır'daki Sisi darbesi çok kötü." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin başlangıcında, IKBY'deki bazı laik kesimin sevindiğini de hatırlatan Bapir, "Aynı şekilde Şam'daki Esed Rejimi sevinçten tatlı dağıtıp, havaya ateş açtı. Çok şükür darbe başarısız bir şekilde sonuçlandı." dedi.

AK Parti'nin Türkiye'de hükümetin başına geçmesinden sonra bariz bir şekilde önemli değişimlerin meydana geldiğinin altını çizen Bapir, şunları kaydetti:

"Kürtler başta olmak üzere tüm halklar rahat nefes almaya başladı. Türkiye'de siyasi ve ekonomik kalkınma süreci devam ediyor. Aynı zamanda Kürt, Ermeni ve diğer sorunlar çözülmeye çalışılıyor. Böyle bir hükümet varken, Kürtler darbelerin başarılı olmasına sevinmemeli. Geriye dönüp baktığımız zaman darbelerden her zaman zarar gördüğümüz ortaya çıkacaktır."

FETÖ'nün başarısız darbe girişiminin hedefinde AK Parti olduğunu aktaran Bapir, darbecilerin büyük bir intikam duygusu taşıdığını kaydetti.

Medyadan gelen haberlerin ışığında, darbenin başarılı olması halinde darbecilerin Türk-Kürt iç savaşı çıkarmanın peşinde olduğunu söyleyen Bapir, "İmralı'da Öcalan'ı kaçırıp iç savaş çıkarmak istiyorlardı." dedi.

- Erdoğan çağrısı, darbenin başarısız olmasına vesile oldu

"Bu çok açıktır, Türkiye'deki darbenin başarıya ulaşmamasının arkasındaki neden Erdoğan'ın halka yaptığı çağrıdır. Onun seslenmesi üzerine halk sokaklara döküldü." diyen Bapir, "Artık bir ülkenin tank ve silahlarla yönetilme devri bitmiştir. Darbenin başarısız olmasından çok mutluyum." ifadesini kullandı.

- DAEŞ sonrası Irak ve bölgenin durumu

Terör örgütü DAEŞ'in ortadan kaldırılmasından sonra hem IKBY'de hem de bölgedeki denge ve durumun değişeceğini dile getiren Bapir, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Batı ülkeleri temsilcilerinin, Erbil'e gelmelerinin nedeni, bizi sevdiklerinden dolayı değil ancak onlar adına DAEŞ ile mücadele etmemizdendir. Bir defasında tüm siyasi parti yetkililerin de yer aldığı toplantıda ABD Başkanı Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, DAEŞ ile mücadele devam edene kadar sayın Barzani'nin başkanlık görevinde kalmasından yana olduklarını söyledi. Bu açıklamadan çıkarılacak sonuç, Erbil'e yapılan ziyaretlerin stratejik değil ancak sadece taktiksel olduğunu belirtiyor. İlişkilerin geçici ve DAEŞ ile bağlantılı olduğunu görüyoruz."

- Referandum için güçlü bir altyapı lazım

IKBY'nin bağımsızlığına giden referandum öncesi yapılması gereken başka önemli işlerin halen gerçekleşmediğine dikkati çeken Bapir, konuşmasının sonunda:

"Bağımsızlık ilan ederek, devlet kurmak istiyorsak, bu iş için güçlü bir zemin oluşturmamız gerekir. Güçlü ekonomi, siyasi bilinçli bir halk, ulusal birlik gücü ve kurumsal olarak diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. İçerisinde olduğumuz duruma baktığımız zaman bahsini ettiğimiz hiçbir unsur ortada yok. Çok ciddi bir şekilde bu sürece bakılması lazım. Kürtlerin devlet ilanı, Türkiye, İran, Suriye ve uluslararası güçlere düşmanlık temelinde kurulmamalıdır ancak ortak bir anlayış ve iyi komşu anlayışı içerisinde olmalıdır."

Yorumlar