Kırgızistan'da Bölgelerarası Standardizasyon Birliği toplantısı

- Kırgızistan Ekonomi Bakanlığı Standardizasyon ve Metroloji Merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen Bölgelerarası Standardizasyon Birliği toplantısına üye ülkelerden Belarus, Gürcistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan ve Türkiye ile gözlemci üye ülkelerden KKTC katıldı

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan'da Bölgelerarası Standardizasyon Birliği toplantısı

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türk Standardları Enstitüsünün kurucusu olduğu, 1991 yılından bu yana başkanlık ve sekretaryasını yürüttüğü Bölgelerarası Standardizasyon Birliğinin (BASB) 25. Genel Kurul Toplantısı düzenlendi.

Kırgızistan Ekonomi Bakanlığı Standardizasyon ve Metroloji Merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen BASB toplantısına üye ülkelerden Belarus, Gürcistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan ve Türkiye ile gözlemci üye ülkelerden KKTC katıldı.

BASB’ın 25. Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, BASB'a üye ülkelerin bilimsel, teknolojik ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, mal ve hizmet alışverişinin kolaylaştırılması, standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi, metroloji, kalibrasyon ve akreditasyon konularında işbirliği yapılması yönünde önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

BASB’ın yarattığı sinerji ile küreselleşen dünyada bir zorunluluk haline gelen bölgesel işbirliğinin önemli örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Korkmaz, Türk Standardları Enstitüsünün her yıl standardizasyon, laboratuvar hizmetleri, ürün ve hizmet personel belgelendirmesi ve yönetim sistemleri gibi konularda BASB üye teşkilatlarının uzmanlarına teknik eğitim verdiğini hatırlattı.

Genel Kurul toplantının açılışının ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Korkmaz, "Geçen 25 yılda çok önemli mesafeler katettik. Üye ülkelerin personelini eğittik. Bu yıl altyapı çalışmaları bitti. Şimdi ise mal ve hizmetleri daha hızlı, daha kolay ve daha geniş kapsamlı olarak hareket ettirmeye çalışacağız." diye konuştu.

Kırgızistan Ekonomi Bakanlığı Standardizasyon ve Metroloji Merkezi Müdürü Berdimamat Adanbayev ise Bölgelerarası Standardizasyon Birliği 25. Genel Kurul Toplantısında bölge ülkelerinde teknik engellerin kaldırılması üzerinde çalışmalarda bulunduklarını bildirdi. Adanbayev, Türk Standardları Enstitüsü tarafından Kırgız uzmanlarına verilen uluslararası standartlardaki eğitimi çok önemsediklerini belirtti.

BASB Genel Kurulu’nda üyeler, ülkelerindeki standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi ve akreditasyon alanlarındaki gelişmeler hakkında sunumlar yaptı.

Genel kurula Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç da katıldı.


Yorumlar