Kimyasal madde zehirlenmelerinde civa ve kurşun başı çekiyor

- Türkiye'de çevresel etkenli ağır metal ve kimyasal zehirlenmelerinin başını civa çekerken, mesleki alanda ise kurşun ilk sırada geliyor - İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi İş ve Meslek Hastalıkları Hekimi Dr. Karadağ: - "Hala Türkiye'de civa etkilenmesi, termometrelerin kullanılması nedeniyle oldukça tehlikeli görülüyor. Onun için civalı termometrelerin kullanılmaması gerektiğini hatırlatıyoruz" - "Mesleki etkilenmelerde de en çok kurşun ve çözücü maddeden etkilenmeyle hastanemize başvurular oluyor. Kurşun zehirlenmesi en çok akü, çözücülerden kaynaklanan sorunlar ise daha çok boya ve metal eşya sektöründe görülüyor"

Google Haberlere Abone ol
Kimyasal madde zehirlenmelerinde civa ve kurşun başı çekiyor

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Türkiye'de çevresel etkenli ağır metal ve kimyasal zehirlenmelerinin başını civa çekerken, mesleki alanda ise kurşun ilk sırada yer alıyor.

Civa etkilenmeleri, civalı termometrelerin yüksek orandaki kullanımı nedeniyle ortaya çıkarken, kurşun zehirlenmesi en çok akü, çözücülerden kaynaklanan sorunlar ise daha çok boya ve metal eşya sektöründe görülüyor.

Ülke genelinde meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği alanlarında ihtisaslaşan iki sağlık tesisinden biri olma özelliği taşıyan İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi İş ve Meslek Hastalıkları Hekimi Dr. Özkan Kaan Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık tesisi bünyesinde hizmet veren Toksikoloji Laboratuvarlarında çevresel ve mesleki etkenlere yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Karadağ, "Şu anda rutin olarak inceleme yaptığımız madde sayısı 100'e yaklaştı. Ancak bu bir sınırlama içermiyor. Tüm endüstriyel ve çevresel toksik maddelerin ölçümünün yapılabileceği bir laboratuvara sahibiz. Numunelerin laboratuvara gönderilmesi halinde tüm endüstriyel ve çevresel maddelerin analizleri yapılabiliyor." diye konuştu.

İş sağlığı, güvenliği konusunda koruyucu önlemlerin ilk adımının tespitle başladığını aktaran Karadağ, şöyle devam etti:

"Bunun için de riskin miktarını, niceliğini ölçmeniz gerekli. Bu işlemi yapmanın bir yolu da çalışma alanındaki kimyasal maddelerden işçilerin etkilenip etkilenmediğinin tespitidir. Meslek Hastalıkları Hastanesi bu konuda yetkin insan gücüne ve laboratuvar donanımına sahiptir. Bize genellikle başvurular belirli bazı etkilenmelerin değerinin ölçülmesi, niceliğinin tespit edilmesi için yapılıyor. Biz de bu iş yerlerine gezici ekipler gönderip, genellikle yerinde numuneleri alıp, laboratuvara getirip ölçümlerini yapıyoruz. Bu işleme başlayabilmemiz için her şeyden önce iş verenlerin bize başvurması gerekiyor. 15-30 gün içerisinde istenilen tetkiklere bağlı olmak üzere sonuçlar raporlanıp teslim edilebiliyor."

- "İşverene danışmanlık hizmeti de veriyoruz"

Özkan Kaan Karadağ, hastaneye yapılan bireysel başvuruların daha çok çevresel etkilenmeler nedeniyle gerçekleştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hala Türkiye'de civa etkilenmesi, termometrelerin kullanılması nedeniyle oldukça tehlikeli görülüyor. Onun için civalı termometrelerin kullanılmaması gerektiğini hatırlatıyoruz. Mesleki etkilenmelerde de en çok kurşun ve çözücü maddeden etkilenmeyle hastanemize başvurular oluyor. Kurşun zehirlenmesi en çok akü, çözücülerden kaynaklanan sorunlar ise daha çok boya ve metal eşya sektöründe görülüyor. Bu vakaların tetkik ve değerlendirmelerini yaptıktan sonra sonuçları başvuru sahiplerine teslim ediyoruz. Sonuçlara göre önerilerimizi aktarıp gerekirse tedavi planlıyoruz."

Karadağ, ölçümlerde bir etkilenme tespit edilmesi halinde işverene de gerekli önerileri danışmanlık hizmetiyle sunduklarını anlatarak, tedavi gereken yüksek düzeylerde hastaları gözlem altında tutup, tedavilerini gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Laboratuvar sonuçlarının işverenlere genellikle rapor halinde iletildiğini vurgulayan Karadağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da mevzuatlara uygun olarak gerekli bildirimlerin yapıldığını kaydetti.

- "Çalışma alanındaki riskleri tespit etmek en önemli görevimiz"

Hastanenin Başhekimi Uzm. Dr. Özlem Oruç da 1976'dan beri hizmet veren sağlık tesisini değer kurumlardan ayrılan çok önemli bir farkı olduğunu söyledi.

Bu farkın iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışıyor olmalarından kaynaklandığını dile getiren Oruç, "Çalışanları, çalışma ortamlarındaki risklerden korumak birinci görevimiz ve önceliğimiz. İkinci olarak da iş güvenliği tarafı öne çıkıyor. Çalışma ortamındaki riskleri tespit etmek bizim en önemli görevlerimiz arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Özlem Oruç, ağır metal ya da kimyasal zehirlenmenin söz konusu olabileceği durumlarda bireysel başvuruların direkt, işçi başvurularının ise Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınacak sevk ile yapılabileceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Diğer önemli bir nokta da laboratuvar tetkiklerinde kimyasal madde tespit edilen kişilerin tedavilerini de hastanemizde yapabilmemizdir. Örneğin kurşun zehirlenmesinden bahsedebilirim. Kurşun değerleri yüksek çıkan hastalarda ilk yapmamız gereken, kişiyi o ortamdan uzaklaştırmaktır. Biz hastalara 52 yataklı kapasitemiz kapsamında yatarak da tedavi hizmeti verebiliyoruz."

Yorumlar