Kenya Dadaab kampını kapatmayı erteledi

- Dünyanın en büyük sığınmacı kampı Dadaab'ın kapatılması ertelendi

Google Haberlere Abone ol
Kenya Dadaab kampını kapatmayı erteledi

NAİROBİ (AA) - Kenya, dünyanın en büyük sığınmacı kampı olarak bilinen, 600 binden fazla insanın yaşadığı Dadaab sığınmacı kampının kapatılmasını 6 ay ertelediğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery yaptığı açıklamada, Kenya'nın Somali sınırına 100 kilometre uzaklıktaki Dadaab kampının kapatılması kararı 6 ay ertelendiğini belirtti.​

Nkaissery, Kenya hükümetinin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Somali'deki olumsuz şartlar nedeniyle kampın kapatılmasının ertelenmesi yönündeki isteğini olumlu karşıladığını ve kapatma işleminin gelecek yıl mayıs ayında başlayacağını ifade etti.

İçişleri Bakanı Nkaissery, devam eden Somalili sığınmacıların geri dönüş programının da insani şartlara uygun ve güvenli şekilde yürütüleceğini vurgulayarak, sayıları 300 bini bulan Somalili sığınmacıların, ülkelerine dönüş işlemlerinin gelecek eylül ayına kadar tamamlanacağını bildirdi.

Bu arada Nkaissery, Somalililer dışındaki tüm sığınmacıların, gelecek hazirandan itibaren BMMYK kapmlarına yerleştirileciğini kaydetti.

Kenya, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Somali ve Güney Sudan'dan gelen 600 binden fazla mültecinin yaşadığı Dadaab'ın kasım ayında kapatılacağını duyurmuş, insan hakları örgütleri ve BMMYK, bu kararın tekrar gözden geçirilmesini istemişti.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak, Kenya'ya sığınan Somalili, Tanzanyalı, Sudanlı ve Etiyopyalılar, Garissa eyaletinde yer alan Dadaab bölgesindeki mülteci kampında yaşıyor.

Yorumlar