Kazakistan’da elektronik ihale sistemi

-Kazakistan, elektronik kamu ihale ve satın alma sistemine geçti

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan’da elektronik ihale sistemi

ASTANA (AA) - Kazakistan Maliye Bakanlığına bağlı Kamu İhale ve Satın alma Departmanı Müdürü Sabit Ahmetov, 2016 yılında yürürlüğe giren kanun kapsamında kamu ihale ve satın alma işlerinin elektronik ortamda yürütüldüğünü bildirdi.

Ahmetov, başkent Astana’daki Radisson otelinde düzenlenen “Kamu Satın alma, Profesyonel Etik, Denetim ve Şeffaflık” konulu 12.Uluslararası Forum sırasında yaptığı basın açıklamada, “Yeni kanuna uygun olarak yıl başından itibaren kamu ihale ve satın alma işlemleri yüzde 100 elektronik ortamda yapılıyor.” dedi.
Yeni sistemin hayata geçirilmesi ile dünyanın herhangi bir noktasından Kazakistan’daki kamu ihaleleri takibinin internet portalı üzerinden yapılabileceğine işaret eden Ahmetov, ihaleye katılmak isteyen yabancı şirketlerin de Kazakistan’da kayıt yaptırdıktan sonra elektronik imza almaları gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası Satın alma Operasyonları Politikası Departmanı Müdürü Christopher Mark Brown de, gazetecilerin sorularını cevaplarken, Kazakistan’da yeni teknolojilerin kullanımıyla devreye alınan elektronik satın alma sisteminin vergi takibi gibi konularda kolaylıklar sağladığını kaydetti. Ayrıca Brown, yeni ihale portalının ülkede yapılan ihaleler hakkında daha geniş bir kitleye bilgi sağladığını sözlerine ekledi.


- Kamu ihale ve satın alma forumu


Kazakistan Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kamu satın alma, profesyonel etik, denetim ve şeffaflık” konulu 12.Uluslararası Forumuna Türkiye İhale Kurumu temsilcileri başta olmak üzere 25 ülkeden ihale kurumları temsilcileri katılıyor.
19 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek olan forumda katılımcılar kamu ihale ve satın alma sistemindeki reformları tartışacak ve deneyimlerini paylaşacak.

Yorumlar