Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Japonya ziyareti

- Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - "Global nükleer karşıtı hareketin oluşturulmasını önemli hedefimiz olarak görüyoruz ve teklif ettiğimiz atom projesinin amacı da budur. Japon dostlarımızı bu projeyi desteklemeye çağırıyorum" - "Küresel oyuncular arasındaki güven krizi, nükleer silahların kullanımını engelleme önlemleri için verilen garantileri bozmaktadır"

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Japonya ziyareti

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Japonya'ya ülkesinin global nükleer karşıtı hareketi oluşturma teklifini destekleme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Nazarbayev Tokyo ziyareti kapsamında Japonya Parlamentosu'nda düzenlenen oturuma katıldı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev burada yaptığı konuşmada, ülkesinin uluslararası güvenliğinin pekiştirilmesi alanında önlemler almaya çalıştığını ifade ederek, "Global nükleer karşıtı hareketin oluşturulmasını önemli hedefimiz olarak görüyoruz ve teklif ettiğimiz atom projesinin amacı da budur. Japon dostlarımızı bu projeyi desteklemeye çağırıyorum." dedi.

Kazakistan'ın geçen yıl sunduğu teklif üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya inşası evrensel bildirgesinin kabul edildiğini anımsatan Nazarbayev, Japonya'nın da bu teklifi hazırlayanlardan olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, terörizm ve yasa dışı nükleer trafiğinin 21.yüzyılın en ciddi sorunları haline geldiğine işaret ederek, "Küresel oyuncular arasındaki güven krizi, nükleer silahların kullanımını engelleme önlemleri için verilen garantileri bozmaktadır. Bugün bu tür ters eğilimleri tersine çevirmek için dünya liderlerinin her zamankinden daha fazla siyasi iradesi gerekmektedir." diye konuştu.

Nükleer silahsızlanma alanına yaptığı katkılardan dolayı Japon Goi Barış Vakfı tarafından Barış Kültürü 2016 ödülü verilen Nazarbayev'in yarın, 2. Dünya Savaşı sırasında atom bombası atılan Hiroşima kentini ziyaret etmesi bekleniyor.

Nazarbayev'in pazar günü başlayan Japonya ziyareti yarın sona erecek.

Yorumlar