Karadağ'da "To Be Secure (2BS)" Forumu başladı

BUDVA (AA) - Karadağ'ın güneyindeki sahil şehri Budva'da, bu yıl 6'ıncısı düzenlenen "To Be Secure (2BS)" Forumu başladı. Küresel ve kıtalararası güvenlik...

Google Haberlere Abone ol
Karadağ'da "To Be Secure (2BS)" Forumu başladı

BUDVA (AA) - Karadağ'ın güneyindeki sahil şehri Budva'da, bu yıl 6'ıncısı düzenlenen "To Be Secure (2BS)" Forumu başladı.

Küresel ve kıtalararası güvenlik sorularının ele alınacağı forumun açılışına, Karadağ Başbakanı Milo Djukanovic, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Igor Crnadak, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, Karadağ Savunma Bakanı Milica Pejanovic Djurisic, Makedonya Savunma Bakanı Zoran Jolevski'nin yanı sıra Savunma Bakanı Yardımcısı Şuay Alpay ve ABD'nin Podgorica Büyükelçisi Margaret Ann Uyehara katıldı.

"Küresel güvenlik-yaklaşım ve cevapları" temasıyla düzenlenen forumun açılışında konuşan Karadağ Başbakanı Djukanovic, Karadağ'ın, NATO üyeliğinin ülkede istikrar sağlayacağına işaret ederek, "NATO'ya davet edilmemiz ülkemizde son on yılda yaşanan en önemli gelişmelerden birisidir. Bunun, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecimize de ivme kazandıracağını düşünüyorum." dedi.

ABD'nin Podgorica Büyükelçisi Uyehara da Karadağ'ın iki hafta içerisinde NATO üyeliğini imzalayacağını belirterek, "Karadağ, son dönemde büyük adımlar attı. Bunların arasında en önemlileri bağımsızlığını yenilemek ve yabancı sermayeye kapılarını açmak oldu." diye konuştu.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak, "Varşova'daki NATO Zirvesi'nden beklentiler" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in NATO ile ilişkilerini derinleştirdiği söyleyerek, "Zirvede, Bosna Hersek için cesaret verici mesajlar almayı bekliyoruz. Üyelik sürecinin hızlanması için eylem planını aktifleştirmeye çalışacağız. Askeri mal varlığı beyanında sıkıntılarımız var ve dilerim en yakın zamada çözülecektir." ifadelerini kullandı.

Çatışma bölgelerine yabancı savaşçı gönderilmesi durumunu değerlendiren Crnadak, "Bosna Hersek, çatışma bölgelerine savaşçı toplayan kişilere karşı ceza uygulamasını getiren ilk ülkelerden biridir." dedi.

Forum kapsamında düzenlenecek panellerde, NATO'nun geleceği, Avrupa'daki sığınmacı krizi, ABD'de yaklaşan başkanlık seçiminin dış politikaya etkisi, DAEŞ'le mücadele gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Forumun ikinci gününde ise Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, "Ortak savunma-ortak sorumluluk" temalı panelde konuşma yapacak.



Yorumlar