Kamboçya'daki yolsuzluk iddiaları

- Başbakan Hun'un çocukları, ailenin yolsuzluklardan fayda sağladığını iddia eden Global Witness'ın raporuna tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Kamboçya'daki yolsuzluk iddiaları

PHNOM PENH (AA) - Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in çocukları, ailenin ülkedeki yolsuzluklardan fayda sağlayan bir ticari ağı kontrol ettiğini öne süren raporu reddetti.

Hun'un çocukları, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladıkları açıklamalarda, Merkezi Londra'da bulunan Global Witness örgütünün, "Kamboçya'da 30 yıldır iktidarda olan Hun Sen ve yardımcılarının, ülkedeki yolsuzlukların merkezinde olduğunu" iddia ettiği rapora tepki gösterdi.

Başbakanın çocukları, örgütü, sırasıyla 2017 ve 2018'de düzenlenecek yerel ve ulusal seçimler öncesinde babalarının itibarını zedelemekle suçladı.

Hun Sen'in kızı Hun Mana, sosyal medya hesabından paylaştığı, gülümseyerek ve baş parmağını kaldırarak poz verdiği fotoğrafının yanında, "Babamın icraatları hakkında kamuoyunun zihnini bulandırmak için uydurulan yalan ve düzmecelerin sonuçları gelecek seçimlerde babama yardımcı olacak, yıkıcı çabalarınız için teşekkür ederiz." ifadesine yer verdi.

Cambodia Daily ve Phnom Penh Post gazeteleri de yayınlarında Başbakan hakkında ortaya atılan iddiaları reddetti.

Raporda, Hun Sen'in ailesinin, orduda ve hükümette etkili pozisyonların yanı sıra değeri 200 milyon dolar olan bir ticari imparatorluğu iktidarda kalmak için kullandığı belirtilmişti.

Raporun hazırlık aşamasında, Kamboçya Ticaret Bakanlığının binlerce şirketi kayıt altına aldığı internet sitesinden faydalanıldığı, Hun Sen'in yakın akrabalarının madencilik, kumar ve emlak gibi yolsuzlukla anılan ve en karlı sektörlerle bağlantılı 114 yerli firmada hisselerinin bulunduğu tespit edilmişti.

Hun Sen'in ailesinin aktif olduğu diğer sektörlerin ticaret, enerji ve inşaat olduğu kaydedilen raporda, bu ticari ağdaki bazı şirketlerin, isim hakkı kullanma ve dağıtım anlaşmalarıyla doğrudan ve dolaylı olarak Apple, Nokia, Visa, Unilever, Procter&Gamble ve Honda gibi uluslararası markalarla bağlantıları olduğu ileri sürülmüştü.

Kamboçya'da 1985 yılında iktidara gelen 63 yaşındaki Hun Sen'in ülkeyi yönetim şekli, çok sayıda insan hakları örgütü tarafından eleştiriliyor. Kamboçya'da seçimlerde usulsüzlük yapıldığı, muhalefettekilerin, cinayet, işkence ve keyfi tutuklamalarla bastırıldığı savunuluyor.

Ülkenin 16 milyonluk nüfusunun yüzde 40'ının yoksulluk sınırının altında veya yoksulluk sınırında yaşadığı belirtiliyor.

Kamboçya hükümeti rapora ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, Başbakan Hun Sen'in çocuklarından 2'si de dün, Facebook sayfalarında, raporun yanlış bilgi içerdiği ve babalarına siyasi bir saldırı amacı taşıdığı paylaşımında bulunmuştu.

Yorumlar