Japonya'dan Mekong deltasına 7 milyar dolarlık teşvik

BANGKOK (AA) - Japonya, Mekong Deltası'ndaki kalkınmayı desteklemek için 7 milyar dolarlık teşvikte bulunacağını açıkladı. Japonya Dışişleri Bakanı Fumio...

Google Haberlere Abone ol
Japonya'dan Mekong deltasına 7 milyar dolarlık teşvik

BANGKOK (AA) - Japonya, Mekong Deltası'ndaki kalkınmayı desteklemek için 7 milyar dolarlık teşvikte bulunacağını açıkladı.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, güneydoğu Asya turunun ilk durağı olan Tayland'da, Bangkok'taki Çulalongkorn Üniversitesi'nde konuşma yaptı.

Bölgenin ekonomik refahının Japonya için önemine dikkati çeken Kişida, Vietnam, Laos ve Tayland topraklarının bir bölümünü kapsayan Mekong Deltası'nın gelişimini ve büyümesini desteklemek için gelecek üç yıl içinde 7 milyar dolarlık teşvik sağlayacaklarını bildirdi.

Güney Çin Denizi'nde "bir davranış kodu belirlenmesi" çağrısında bulunan Kişida, bölgede barış ve istikrarın ancak bu şekilde var olabileceğini ifade etti.

Kişida'nın Tayland'ın yanı sıra Çin, Myanmar, Laos ve Vietnam'ı ziyaret etmesi planlanıyor.

Vietnamca "Dokuz Ejder" anlamına gelen Mekong Deltası'nda bulunan şehirlerden gelen veriler, kuraklık ve tuzlu suyun yeraltı sularına karışmasının delta genelinde yaklaşık 6,7 milyar dolar zarara yol açtığını ortaya koymuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 2013'de düzenlediği Vietnam ziyareti sırasında, Mekong deltasında yaşayan milyonlar için suya bağımlı ekonominin iklim değişikliği nedeniyle tehlikede olduğunu ifade ederek, deniz suyu seviyelerinin yükselmesinin yol açacağı potansiyel değişimlerle mücadele programına 17 milyon dolar katkıda bulunma sözü vermişti.

Vietnam'ın güneyindeki Mekong Deltası'nda yaşanan kuraklık nedeniyle, ülkedeki pirinç üretiminin 1 milyon ton azaldığı belirtilmişti.

Bölgede yaşanan şiddetli kuraklık ve yeraltı sularına tuzlu su karışmasının, Büyük Okyanus'un doğusunda ekvator bölgesinde görülen El Nino hava olayıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Yorumlar