İtalya’nın Brexit’e dair kazanılmış hak kaygısı

- İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, AB Komisyonu’nun Brexit Başmüzakerecisi Barnier ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
İtalya’nın Brexit’e dair kazanılmış hak kaygısı

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecini (Brexit) AB adına yürüten isim olan başmüzakereci Michel Barnier’e İngiltere’de yaşayan Avrupalı vatandaşların kazanılmış haklarını kaybetmeme çağrısında bulundu.

Roma’daki dışişleri bakanlığı binasında gerçekleşen Gentiloni-Barnier görüşmesinin ardından, bakanlıktan yazılı açıklama yapıldı.

Barnier’in çıktığı Avrupa başkentleri turu kapsamında bugün ilk temas için İtalya’ya geldiği belirtilen açıklamada, bakan Gentiloni’nin ülkesinin bu konudaki AB Komisyonu’nun başlıca rolüne desteğini onayladığı ve 29 Haziran’da konsey toplantısında iç pazar ve dört temel özgürlüğe tam uyumunu yinelediği bildirildi.

Michel Barnier ile görüşmesinde, Gentiloni’nin özellikle Brexit sürecinde, başta İngiltere’de yaşayan çok sayıda İtalyan’ın olmak üzere, AB vatandaşlarının kazanılmış haklarının dikkate alması talebini ilettiği aktarıldı.

Bakan Gentiloni de görüşmeye dair Twitter hesabından fotoğraf yayınlarken, faydalı bir buluşma gerçekleştirdiklerini belirtti.

2010-2014 yılları arasında Jose Manuel Barroso’nun başkanlığındaki AB Komisyonu’nda İç Pazar ve Hizmetler Komiseri olarak görev yapan Fransız politikacı Michel Barnier, 23 Haziran’da yapılan referandumla AB’den ayrılma kararı alan İngiltere ile ayrılma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin müzakerelerini AB Komisyonu adına yürütecek başmüzakereci olarak atanmıştı.

İngiltere’de 600 bin kadar vatandaşı yaşayan İtalya, Brexit sürecinde vatandaşlarının, bu ülkede daha önceden elde ettiği hakları kaybetmemesine dair endişesini zaman zaman ifade ediyor.

Yorumlar