İtalya’da serbest ticaret anlaşması protestosu

- AB ile ABD arasında imzalanması öngörülen anlaşma Roma’da protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
İtalya’da serbest ticaret anlaşması protestosu

ROMA (AA) - Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında imzalanması öngörülen ve belirli alanlarda serbest ticareti öngören anlaşma (TTIP) İtalya’da protesto edildi.

TTIP karşıtı binlerce İtalyan, ellerinde döviz ve pankartlarla başkent Roma’nın işlek meydanı Repubblica’dan San Giovanni Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşe bazı belediye, parti ve sendikalar ile Greenpeace'in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları destek verdi.

Göstericiler yürüyüş sırasında "TTIP kötüdür", "TTIP’i durdurun”, “TTIP’ye hayır”, “Avro’ya, AB’ye, NATO’ya hayır” yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüş güzergahındaki bir binaya ABD Başkanı Barack Obama’nın 2008’deki seçim kampanyasında kullandığı “Yes we can” sloganından esinlenilerek “Yes we can stop TTIP (Evet, TTIP’i durdurabiliriz” pankartı asıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2 gün önceki ziyareti sırasında İtalyan mevkidaşı Matteo Renzi ile düzenlediği basın toplantısında, "Almanların büyük bölümünün TTIP’ye şüpheyle yaklaştığının" hatırlatılması üzerine, “Halkı ikna etmek için çalışmalıyız çünkü bu anlaşmanın net avantajları olduğunu görüyorum. Renzi de kendi halkını ikna etmeli.” ifadesini kullanmıştı.

Eylemciler, İtalyan hükümeti ve Renzi’ye "Merkel’i dinlememesi" çağrısı da yaptı.

Yorumlar