İtalya-Rusya ilişkileri

- İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni: - "Krizlere farklı yaklaşımlar, ekonomik ilişkiler için engel değil" - Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkovich: "İtalya’dan Kuzey Akım-2’ye bir ilgi var. Özellikle Saipem’den hem Kuzey Akım’a hem de Türk akımına somut bir ilgi var"

Google Haberlere Abone ol
İtalya-Rusya ilişkileri

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Rusya ile uluslararası toplum arasındaki krizlerin Moskova ile diyaloğu durdurmaması gerektiğini ve ekonomik ilişkilerin, siyasi sorunları iyileştirmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Roma’da İtalya Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde, pek çok İtalyan ve Rus işadamının katılımıyla düzenlenen 14’üncü İtalyan-Rus Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantısında, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ile mevcut uluslararası konuları ele alındı.

Toplantıda İtalyan tarafına temsilen hazır bulunan Dışişleri Bakanı Gentiloni ile Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Moskova’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle 4 senedir bu konseyin bir araya gelemediğini anımsatan İtalyan bakan, “Bunun siyasi bir anlamı da var. Moskova ile ilişkilerde, İtalyan geleneksel yaklaşımı AB’nin tercihlerini açık şekilde paylaşırken, aynı zamanda kapıları net şekilde kapamayı içermez” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gentiloni, uluslararası ilişkilerde kolay olmayan bir dönemden geçildiğini belirterek, “Suriye gibi çok fazla sıcak anların yaşandığı krizlere farklı bakış açıları söz konusu. Ama bütün bunlar, bizim için ekonomik ilişkilerde bir engel değil ve bu tür ilişkiler, genel bağlamda siyasi ilişkilerin de iyileşmesine yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Rusya ile bugün Roma’da imzaladıkları anlaşma sonrasında konuşan Gentiloni, “Anlaşmaya varılan somut ve büyük çıkarları ilgilendiren pek çok alan var” dedi.

Ekonomik ilişkilerin bu konuları aşamada anahtar olduğunu ve bugün kültür-turizm olmak üzere pek çok farklı alanda imzaların atıldığını anlatan Paolo Gentiloni, İtalyan girişimcilerin Rusya’da Saint Petersburg ile Novgorod arasındaki karayolu inşaatı ve metro gibi büyük projeleri örnek olarak gösterdi.

- Rus Başbakan Yardımcısı Dvorkovich

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich de iş dünyasının hükümetler için hassas olduğunu ifade ederek, “Bugün hiçbir şirket, arkasında hükümet desteği olmadan büyük bir proje gerçekleştiremez. Bugünkü bir araya gelişimiz ile bu işareti güçlü şekilde vermek istedik” dedi.

Dvorkovich, ülkesindeki İtalyan yatırımlarını ve projelerini desteklediklerini, çok sayıda İtalyan yatırımı olduğunu ve son 3-4 aylık süreçte bunun daha da arttığını dile getirirken bugün, iki ülke arasında gıda sektörü, helikopter inşası, demiryolu, otoyol gibi pek çok alanda iş planları üzerinde çalışıldığını aktardı.

Arkady Dvorkovich, İtalyan enerji şirketi Saipem’in Rusya çıkışlı büyük enerji aktarım projelerine ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, “İtalya’dan Kuzey Akım-2’ye bir ilgi var. Özellikle Saipem’den hem Kuzey Akım’a hem de Türk akımına somut bir ilgi var” diye konuştu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkovich ve Enerji Bakan Yardımcısı Aleksey Teksler, Dışişleri Bakanlığındaki temaslarının ardından İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile bir araya geldi ve burada da heyetler, ikili ekonomik ilişkilerin üzerinde durdu.


Yorumlar