İtalya, eski Cumhurbaşkanı Ciampi’ye veda ediyor

- Dün vefat eden eski cumhurbaşkanı Ciampi'nin naaşı taziyeye açıldı

Google Haberlere Abone ol
İtalya, eski Cumhurbaşkanı Ciampi’ye veda ediyor

ROMA (AA) - İtalya’da dün hayatını kaybeden 10'uncu Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi’nin naaşı, taziyeye açıldı.

Başkent Roma’da bir süredir tedavi gördüğü klinikte dün 95 yaşında hayata veda eden Ciampi’nin naaşı, bugün Cumhuriyet Senatosu’nda taziye ziyaretine açıldı.

Ciampi için taziyeye, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Senato Başkanı Pietro Grasso, Başbakan Matteo Renzi, İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi başta olmak üzere, çok sayıda İtalyan geldi.

Ciampi’ye karşı son görevlerini yerine getirmek isteyen çok sayıda İtalyan da senato önünde uzun sıra oluşturdu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de Twitter'da İtalyan vatandaşlarına taziyelerini ileterek, "Büyük bir İtalyan ve büyük bir Avrupalıyı kaybettik." ifadesini kullandı.

1999-2006 yıllarında cumhurbaşkanlığı yapmasının yanı sıra başbakanlık, süper-bakanlık ve farklı bakanlıklarda görev alan Ciampi, yaklaşık 14 yıl boyunca da İtalya Merkez Bankası başkanlığını üstlendi.

Carlo Azeglio Ciampi, 1999 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde, ismi üzerinde sağlanan büyük uzlaşıyla ilk turda rekor çoğunlukla İtalyan devletinin en üst makamına seçilmesi, ülkenin Avrupa’nın ortak para birimi Avro’ya geçişinde oynadığı öncü rolü ve ülkede geniş kesimlerce sevilmesiyle hatırlanıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Ciampi için ailesinin isteği üzerine, 19 Eylül Pazartesi günü özel bir cenaze töreni yapılacak. Ciampi’nin cenazesinin toprağa verileceği Pazartesi günü hükümet, bir günlük ulusal yas ilan etti. Tüm ülkede, o gün tutulacak ulusal yas nedeniyle bayraklar yarıya indirilecek.

Bu arada, İtalya Birinci Futbol Ligi’nde (Serie A) bu hafta sonu oynanacak 4. hafta karşılaşmalarının öncesinde Eski Cumhurbaşkanı Ciampi anısına, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

Yorumlar