İstanbul mahallelerinin "sıra dışı" hizmetkarları

- İstanbul'da görev yapan muhtarlar Galip Karayiğit, Murat İlhan ve Erhan Gülmüş, resmi görevleri dışında mahalleli için çeşitli sosyal, ekonomik, sportif ve kültürel projeler geliştirerek farklı bir muhtar profili ortaya koyuyor - Şirinevler Mahalle Muhtarı Karayiğit: - " Mahallede yanmayan bir tek elektrik direğinden, çukuruna, işsizden, ayrılmak isteyen eşlere kadar, uyuşturucu bataklığına saplanmış gençten, evlenmek isteyen maddi geliri olmayan insanlara kadar herkesin derdinin çözümüne ortak oluyoruz" - Tuzla Aydıntepe Mahallesi Muhtarı İlhan: - "Engelli kardeşlerimiz, şehit yakınları, yetim, öksüz ve dul vatandaşlarımız için mahallemizde kayıtlar oluşturduk. Yardım eli uzatan iş adamlarına gittik" - Kartal Atalar Mahallesi Muhtarı Gülmüş: - "Mahalleli ile esnafı buluşturduğumuz, sosyal medyadan da yayınladığımız etkinliklerde amacımız, insanları bir arada tutup, kaynaşmalarını sağlamaktı. Mahalle dayanışmasını bu yolla artırdığımız düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul mahallelerinin "sıra dışı" hizmetkarları

İSTANBUL (AA) - İZZET TAŞKIRAN - İstanbul'da görev yapan muhtarlar Galip Karayiğit, Murat İlhan ile Erhan Gülmüş, resmi görevleri dışında mahalleli için çeşitli sosyal, ekonomik, sportif ve kültürel projeler geliştirerek farklı bir muhtar profili ortaya koyuyor.

Mahallelerinde "sıra dışı" olarak tanımlanan üç muhtar, yaşadıkları zorluklar karşısında çeşitli gerekçeler öne sürmek yerine hayırseverler, belediye ve devlet kurumları arasında iş birliğiyle, hazırladıkları projeleri hayata geçiriyor.

Görevlerinin sadece ikametgah belgesi vermek olmadığını, çalışmalarıyla gösteren muhtarlar, mahallede yanmayan elektrik direğinden, doldurulmayan inşaat çukuruna, işsiz kalanlardan, evlerinde problem yaşayan eşlere, uyuşturucu bataklığına saplanmış gençlerden, maddi geliri olmayıp evlenmek isteyen gençlere kadar tüm vatandaşların dertlerinin çözümüne destek olmaya çalışıyor.

Şirinevler Mahalle Muhtarı Galip Karayiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletin devletle ilk buluşma yerinin muhtarlıklar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mahalle muhtarlarını kendi temsilcisi gibi gördüğünü ifade eden Karayiğit, halkın da çevrenin sorunlarıyla ilgilenen kişileri bu göreve seçtiğini belirtti.

Şirinevlerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına göre bazı sosyal ve ekonomik projeler geliştirdiklerini anlatan Karayiğit, "Esnafla vatandaşı buluşturan Şirinkart projesi ve 1 liralık yardımlarla fakirliği bitirmeyi amaçlayan bazı kampanyalara imza attık. Mahalleli olma bilinciyle hareket eden gönüllülerimiz tarafından her ay muhtarlığa 1 liralık aidatlar veriliyor. Biz de bunları mahallemizde yaşayan dul, yetim, yaşlı, özürlü ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Aslında belediyelerin sosyal yardımları da var ama bu zaman zaman yeterli olmayabiliyor. Mahallemizdeki ihtiyaç sahipleriyle, durumu iyi olan vatandaşları bir araya getiriyoruz." diye konuştu.

Vatandaş-muhtarlık iş birliğiyle yılda yaklaşık 8 bin kişiye katkı sağladıklarını kaydeden Karayiğit, Şirinevler dışında Türkiye'nin diğer illerindeki muhtarlar aracılığıyla yardım eli uzattıklarını bildirdi.

Karayiğit, esnafa dağıtılan sadaka kutularıyla da yardım topladıklarını, tespit edebildikleri ailelere yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Mahalledeki üniversite öğrencilerinin mutlaka burs almasına çalıştıklarını anlatan Karayiğit, şöyle devam etti:

"Mahallemizde dili, dini, ırkı ne olursa olsun, öğrencilerin ihtiyaçlarını giderme noktasında damla damla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yıllık 500-600 civarında üniversite öğrencisi bizim üzerimizden yardımseverlerle buluşuyor. İlk, orta ve lise öğrencilerine de bunun dışında burs buluyoruz. Ayrıca giyim ve kırtasiye masraflarını muhtarlık bünyesindeki çalışmalarla karşılamaya gayret ediyoruz. Mahallede yanmayan bir tek elektrik direğinden, çukuruna, işsizden, ayrılmak isteyen eşlere kadar, uyuşturucu bataklığına saplanmış gençten, evlenmek isteyen maddi geliri olmayan insanlara kadar herkesin derdinin çözümüne ortak oluyoruz. Örneğin evlenmek isteyen genci belediyemize götürerek, bir beyaz eşyasını almasına vesile oluyoruz. Eşler arasında sıkıntısı olan, parçalanma ihtimali bulunan ailelere gidiyoruz. Onların dertlerini dinleyip, örneğin sorunları eşi işsiz olduğu için çıkıyorsa, bu sorunu gidermeye çalışıyoruz. Sokakta yanmayan elektrik lambasının çalışmasını sağlıyoruz."

"Biz devletin vatandaş nazarındaki tüm işlerini çözmeye çalışıyoruz." diyen Karayiğit, Şirinevler Mahallesi'nin yaklaşık 132 bin kişilik nüfusuyla otuzun üzerinde ili geride bıraktığına dikkati çekti.

Karayiğit, muhtarların kentin asayişe de katkı sağladığını, Türkiye Muhtarlar Federasyonu üyelerinin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin bastırılmasında kilit rol oynadığını ifade ederek, "Türkiye'de 53 bin muhtardan 3-4'ü hariç mahallelerini FETÖ'ye karşı sokağa çağırdılar. Zamanında FETÖ'cüler muhtarlarla çok uğraştı. Bu yüzden muhtarlar adres kayıtlarını artık kendileri yapmak istiyor. Mahallenin güvenliği açısından bu çok gerekli." şeklinde konuştu.

- "Türkiye'nin takdir edeceği projelere imza atacağız"

Tuzla Aydıntepe Mahallesi Muhtarı Murat İlhan ise resmi işler dışında da birçok sorumluluğu yerine getirdiklerini belirtti. İlhan, muhtarlığı vatandaşla buluşturmak için bazı çalışmalar yaptıklarını, halkın sorunlarını belediyelerle birlikte aşmaya çalıştıklarını anlattı.

İstanbul'un 29 yaşındaki en genç muhtarı olması dolayısıyla kendisine bazı görevler düştüğünü ifade eden İlhan, öncelikle bakımsız olan muhtarlık binasını halkın da kullanabileceği hizmet merkezine dönüştürdüklerini belirtti.

Bazı gençlerin mahallede bulunan metruk yapılarda uyuşturucu kullanması nedeniyle mahallede bazı sorunlar yaşandığına dikkati çeken İlhan, şunları kaydetti:

"Belediye ile görüşerek, bu metruk yapıları yıkma ile işe başladık. En azından gençlerin oralarda barınmaması, uyuşturucudan uzaklaşabilmesi noktasında bir çalışma içine girdik. Engelli kardeşlerimiz, şehit yakınları, yetim, öksüz ve dul vatandaşlarımız için mahallemizde kayıtlar oluşturduk. Yardım eli uzatan iş adamlarına gittik. Çok şükür ki yardıma muhtaçları varlıklı kişilerle buluşturma yolunda gayret içerisine girdik. Mahallemiz Aydıntepe'nin ilçemizde bir tabelası bile yoktu. 30 yıldır insanların bu konuda isteği vardı. Mahallemize bir otobüs durağı konulmasını da istiyorlardı. Şükürler olsun ki mahallemizin ismini trafik tabelalarına yansıttık. Büyükşehirle irtibata geçerek, mahallemizle bağlantı sağlayacak yan yol projesini de sürdürüyoruz."

Aydıntepe Mahalle Muhtarı İlhan, sosyal yardım projelerine de ağırlık verdiklerini bu kapsamda, bayram öncesinde 500 çocuğu giydirdiklerini belirtti. Kesilen kurbanları da fakirlere ulaştıklarını ifade eden İlhan, Türkiye'ye sığınan ve mahallede yaşayan Suriyeli ailelerin bakımını üstlendiklerini söyledi.

"Siz Allah'ın rızasını kazandığınızda insanların da sevgi ve saygısını kazanabiliyorsunuz" diyen İlhan, mahallelerini pilot bölge haline getireceklerini, Türkiye'nin takdir edeceği projelere imza atacağını kaydetti.

- Esnaf ile mahalleliyi buluşturan yarışma

Kartal Atalar Mahallesi Muhtarı Erhan Gülmüş de 60 bin nüfuslu mahallenin sorunlarının çözümü için devletle millet arasında köprü olduklarını belirtti. Gülmüş, tüm vatandaşların ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını ifade ederek, "15 gün içinde topladığımız 200 bin liralık bütçe çerçevesinde bazı firmalardan gelen kıyafetleri ihtiyacı olanlara dağıttık. Ayrıca vatandaşlarımızın getirdikleri kullanılmamış ve temiz kıyafetleri isteyenlere verdik." dedi.

Esnaf ile mahalleliyi buluşturmak amacıyla sosyal medyadan canlı yayınla bilgi yarışmaları düzenlediklerini anlatan Gülmüş, burada esnafın verdiği çeşitli hediyeleri dağıttıklarını ifade etti. Gülmüş, yarışmada mahalleye ilişkin bazı sorulara doğru cevabı verenleri ödüllendirdiklerini belirterek, "Mahalleli ile esnafı buluşturduğumuz, sosyal medyadan da yayınladığımız etkinliklerde amacımız insanları bir arada tutup, kaynaşmalarını sağlamaktı. Mahalle dayanışmasını bu yolla artırdığımız düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Mahallenin en büyük sorununun uyuşturucu olduğunun altını çizen Gülmüş, "Kardeş mahalle" projesi kapsamında uyuşturucu kullanan 45 genç ile İstanbul'daki tarihi yerlere geziler düzenlediklerini bildirdi.

Gülmüş, Bağcılar'daki bir mahalle ile kardeşlik bağlarını güçlendirmek için spor etkinlikleri yaptıklarını, düzenlenen konferanslarla, gençleri bilinçlendirdiklerini söyledi.

Bağımlılık yapan maddeler konusunda farkındalık oluşturmak için bazı öğrencileri Ayvalık'a götürdüklerini anlatan Gülmüş, şunları kaydetti:

"Ayvalık'a giden öğrencilerle, oradaki gençler arasında 'Büyük Çekişme' adı altında yarışmalar düzenledik. İstanbul'da bunu yapsak kamuoyunun dikkatini pek çekmezdik. Ayvalık'ta olunca insanlar 'Acaba neden buraya geldiler?' diye düşündüler. Yerel basının da dikkatini çekmeyi başardık. Yazın yaptığımız 'Uyuşturucuya Hayır' gecesinde mahallemize profesyonel sanatçıları getirdik. İnsanların bu konudaki farkındalığını arttırdık. Mahallede uyuşturucu kullanan gençlerin çoğu oraya katıldı. Aileleriyle birlikte gelen bağımlılarla konuşma fırsatı elde ettik. Hatta bir anne 'Oğlumla uzun zaman sonra bu etkinlikte bir araya gelme fırsatım buldum' diyerek, ağlamıştı."

Yorumlar