İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kurması

- Katar Dışişleri Bakanlığı: - "Netanyahu'nun, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov'un, işgal altındaki Filistin topraklarındaki gelişmelerle ilgili raporuna ilişkin yaptığı açıklama, İsrail'in iki devletli çözümü zayıflatan ve barışı reddeden gerçek politikasını ortaya koyuyor."

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kurması

DOHA (AA) - Katar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistin topraklarındaki gelişmelerle ilgili raporunu eleştiren açıklamasını kınadı.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Netanyahu'nun, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki gelişmelerle ilgili raporuna ilişkin yaptığı açıklama, 'İsrail'in iki devletli çözümü zayıflatan ve barışı reddeden gerçek politikasını ortaya koyuyor." denildi.

Katar'ın Filistin sorunu ve Filistinlilerin meşru haklarını destekleme yönündeki "değişmez politikası"nın altı çizilen açıklamada, iki devletli çözümü kurtarmak üzere barış müzakerelerini yeniden başlatmak için uluslararası çabaların yoğunlaştığı bu dönemde uluslararası topluma "kanuni, insani ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirerek, İsrail'i bağlayacak kararlı bir tavır almaları" çağrısında bulunuldu.

BM Güvenlik Konseyi'nde pazartesi günü yapılan "Ortadoğu ve Filistin sorunu" konulu toplantıda, Konsey üyelerine son üç aylık gelişmelere ilişkin brifing veren Mladenov, İsrail'in işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim birimlerini meşru gösterme çabalarının kabul edilemeyeceğini belirterek, bu eylemlerin iki devletli çözümü baltaladığını söylemişti.

Bunun üzerine Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Mladenov'in sözlerinin, tarih ve uluslararası hukuku tahrif ettiği" savunularak, "Yahudiler, binlerce yıl boyunca Kudüs ve Batı Şeria'da yaşadılar. Dolayısıyla onların buradaki varlıkları barışa engel değildir. Asıl barışın önündeki engeller, Yahudi halkını tarihi topraklarından koparmaya yönelik bitmeyen girişimlerdir." ifadeleri kullanılmıştı.

Açıklamada ayrıca, "Kudüs'te Yahudi yerleşim yeri kurmayı eleştirmek Washington'da Amerikan yerleşim yerini eleştirmek kadar saçmadır." denilmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın talimatıyla Batı Şeria’nın Elkana Yahudi yerleşim biriminde 250'den fazla yeni Yahudi yerleşim birimi inşa edilmesiyle ilgili projenin de dün onaylandığı açıklanmıştı.

Beyt Arye ve Givat Zeev Yahudi yerleşim birimlerinde çok sayıda yeni inşaatı da nihai olarak onaylayan komisyon, daha önce inşa edilmiş 180 kadar Yahudi yerleşim birimine de yasal statü vermeyi kararlaştırmıştı.

Filistin ve İsrail arasında sonuncusu 9 ay süren barış görüşmeleri, 2014'te bir netice alınamadan sonlanmıştı.

Yorumlar