İsrail'in Gazze sınırına duvar inşası

- İsrail, Gazze’yi tamamen kuşatacak ve büyük bir kısmı yerin altında olacak beton duvar inşasına başladı

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Gazze sınırına duvar inşası

KUDÜS (AA) – İsrail ordusunun Gazze sınırındaki tünelleri kapatma gerekçesiyle Gazze’nin tamamını kuşatacak ve büyük bir kısmı yerin altında olacak beton duvar inşasını başlattığı bildirildi.

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu yaklaşık bir ay önce Gazze sınırına beton duvar inşa etmek için alınan kararı bu sabah itibariyle uygulamaya başladı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, Yediot Ahronot gazetesine yaptığı açıklamada, beton duvar projesini İsrail ordusu tarihindeki en büyük proje olarak tanımladı.

Gazete, Gazze şeridini tamamen kuşatacak ve yerin altından başlayacak olan beton duvarın maliyetinin yaklaşık 2 milyar şekel (yaklaşık 532 milyon dolar) değerinde olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, özel bütçe ayrılan projenin maliyetinin yüksek olması ve ‎2017-2018 mali bütçesine dahil edilmemesi ülkede tartışmalara neden oldu.

Maliye Bakanı Moşe Kahlon'un “duvarı inşa etmemiz için para sorunumuz olmayacak” açıklamalarını aktaran gazete, sınır bölgesindeki İsrailliler'in bu türden açıklamalara rağmen projenin durdurulmasından endişe ettiklerini kaydetti.

Ordunun, İsrail kamuoyunda güven tazelemek için bu adımı attığını kaydeden gazete, Gazze’yi kontrol altında tutan Hamas ile muhtemel bir savaş halinde, duvarın halkın orduya destek vermesi noktasında önemli bir etken olacağını vurguladı.

İsrail ordusu, geçtiğimiz nisan ayında sınırda Hamas'a ait olduğu belirtilen bir tünel bulunduğunu açıklamış, Kassam Tugayları ise bu tünelin Filistin topraklarının özgürleştirilmesi amacıyla yapılan hazırlıklar içinde "denizden bir noktadan ibaret" olduğunu belirtmişti.

İsrail'in yer altına duvar inşası projesinin, Gazze sınırına 1994'te ve 2005'te tel örgü çekmesinin ardından tünellerle mücadele için getirilen üçüncü sistem olacağı ifade ediliyor.

Tel Aviv, 2014'teki çok büyük yıkıma ve can kayıplarına neden olan saldırılarına tünellerin tamamını imha etme isteğini gerekçe göstermişti.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 12 binden fazlası da yaralanmıştı. Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen görüşmelerin ardından varılan ateşkes çerçevesinde İsrail, 26 Ağustos 2014'te saldırılarını durdurmuştu.

Yorumlar