İsrail'in Filistin topraklarında Yahudi yerleşimler inşasına tepkiler

- AB Yüksel Temsilcisi Mogherini: "Uluslararası toplumun tekrarlanan çağrılarına rağmen İsrail, uluslararası hukuka göre gayrimeşru olan yerleşimci politikasını sürdürüyor. AB, İsrail'i bu politikasını durdurmaya ve son kararını geri almaya çağırıyor"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Filistin topraklarında Yahudi yerleşimler inşasına tepkiler

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), İsrail'i Filistin topraklarında Yahudi yerleşim yerleri inşa etme politikasını durdurmaya ve son kararını geri almaya çağırdı.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yazılı açıklamayla İsrail'in 800 yeni Yahudi yerleşim birimi inşa etme kararına tepki gösterdi. İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yüzlerce yeni yerleşim birimi yapma kararının, iki devletli çözümün yaşayabilirliğini tehdit ettiği kaydeden Mogherini, bunun aynı zamanda İsrail'in Filistinlilerle müzakere edilmiş anlaşmalara olan bağlılığını sorgulattığını vurguladı.

- "Gayrimeşru" vurgusu

Mogherini, açıklamasında, "Uluslararası toplumun tekrarlanan çağrılarına rağmen İsrail, uluslararası hukuka göre gayrimeşru olan yerleşimci politikasını sürdürüyor. AB, İsrail'i bu politikasını durdurmaya ve son kararını geri almaya çağırıyor." ifadesini kullandı.

İsrail hükümeti bu hafta Kudüs çevresinde Yahudi yerleşimciler için 800 konut inşasına izin vermişti.

Konutlardan 560'ının Batı Şeria'daki en büyük Yahudi yerleşimi olan Maaleh Adimum'da, 240'ının da Har Homa yerleşimi ile Pisgat Ze'ev yerleşimi olmak üzere Kudüs yakınlarında inşa edileceği kaydedilmişti.




Yorumlar