İran'da nükleer anlaşma tartışmaları

İran Meclisi Nükleer Anlaşmayı İnceleme Özel Komisyonu Başkanı Zakani, anlaşmanın şu ana kadar bir fayda sağlamadığını belirtti

Google Haberlere Abone ol
İran'da nükleer anlaşma tartışmaları
İran Meclisi tarafından oluşturulan Nükleer Anlaşmayı İnceleme Özel Komisyonu Başkanı Ali Rıza Zakani, nükleer anlaşmanın ülkeye şu ana kadar uygulamada bir fayda sağlamadığını ve anlaşmadan sonraki şartların daha da kötüleştiğini belirtti.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'na göre, Zakani, ülkesinin anlaşmanın yükümlülüklerine uyduğunu savunarak, "Maalesef Batılılar yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Onlar kağıt üzerinde iş yaptılar ancak hiçbir şekilde uygulamada adım atılmadı." dedi.

Zakani, Hamaney'in emri doğrultusunda yaptırımların kaldırılması hedefiyle müzakerelere girildiğini ancak yaptırımların halen kaldırılmadığını ifade etti.

Anlaşmadan sonraki şartların İran için daha da kötüleştiğini iddia eden Zakani, "Döviz alışverişi konusunda bir sorunumuz yoktu ancak şu anda yeni sorunlar ortaya çıktı. Onlar bizi engelleyecek yollar izliyor" dedi.

Nükleer anlaşmanın şu ana kadar uygulamada İran'a bir fayda sağlamadığını ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinin de bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Zakani, anlaşmayla birlikte yurtdışındaki dondurulmuş mal varlığından sadece 3 milyar doların serbest bırakıldığını söyledi.
Nükleer anlaşmanın uygulamaya girdiği 16 Ocak'tan bu yana yaptırımların kaldırılmaması nedeniyle Ruhani hükümeti nükleer anlaşmanın ülkeye faydaları konusunda eleştiriliyor.
Geçen yıl 14 Temmuz'da varılan anlaşmanın hemen ardından ülkedeki en etkin güvenlik gücü Devrim Muhafızları dahil hemen herkes anlaşmaya destek vermişti. Ancak daha sonra anlaşmaya ilk etapta destek veren Devrim Muhafızları’ndan da farklı açıklamalar gelmeye başladı. Anlaşma sağlanmasının ardından İran’ın nükleer müzakere heyetini kutlayan Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, kısa süre önce yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın iftihar edilecek bir belge olmadığını savunmuştu.

Cumhurbaşkanı Ruhani ise salı günü Semnan kentinde halka hitaben yaptığı konuşmada, anlaşmanın İran'a bir faydası olmadığı şeklindeki eleştirilere tepki göstermişti.

Yaptırımların kaldırılmasının üzerinden sadece 3 ay geçtiğini ve bu sürede birçok atılım yapıldığını savunan Ruhani, yaptırımların ülkeye verdiği zararların ortadan kalkmasının da zaman alacağını belirtmişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de cumartesi günü AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin bankacılık alanında verdiği sözleri yerine getirmediğini ve halkın bu anlaşmanın faydasını şu ana kadar görmediğini söylemişti.
 

Yorumlar