Irak'ta Ramazan etkinlikleri

- Bağdat'a özgü yöresel karışımla hazırlanan tatlı çeşitleri, başkentlilerin ramazan ayı boyunca sofrasını süslüyor

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta Ramazan etkinlikleri

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'ın başkenti Bağdat'a özgü yöresel karışımla hazırlanan Cevad eş-Şekerci tatlı çeşitleri, başkentlilerin ramazan ayı boyunca sofrasını süslüyor.

Bağdat'ın kadim Karrada semtinde bulunan Cevad eş- Şekerci tatlıcısı, başkentlilerin özellikle her ramazan ayında uğrak yeri haline geliyor. Buradaki tatlı çeşitleri, Bağdat yöresine özel karışımla sabahın erken saatlerinden hazırlanarak iftar için hazır hale geliyor.

AA muhabirine konuşan Cevad Şekerci'nin torunu Hacı İhsan Şekerci, "Bağdatlı olduğumuz için tatlılarımızı Bağdat'a özel karışımla hazırlıyoruz. Özellikle iftar öncesi halkın akınına uğruyoruz. En çok tüketilen tatlılar, Kaymaklı Baklava, Zelabiye, Burma ve Şariye'dir." dedi.

Dedesinin söz konusu tatlı yapımına 1930'ların sonunda başladığını anlatarak, "1945'de Cevad eş-Şekerci, kurumsal hale geldi." diye konuştu.

Şekerci'nin torunlarından ve şuan şef konumunda bulunan Abdülhüseyin Şekerci (73) de, tatlıların yapım aşamalarını anlatarak, "Atalarımızdan kalma bu işi 14 yaşımdan beri yapıyorum. Okulumu bitirdikten sonra dedemizden miras kalan bu mesleği sürdürmek için burada işe başladım. Tatlılarımız yıllardan beri ramazan ve bayram günlerinde Bağdatlı ailelerin sofralarını süsler." diye konuştu.

Bağdat yöresine özgü karışımla hazırlanan tatlı çeşitleri, Kaymaklı Baklava, Burma, Şariya, Zunüd es-Sit, Zelabiye, Zerde, Süt tatlısı ve lokumla yaş pasta çeşitleri bulunuyor.




Yorumlar