İngiltere'de terörle mücadele çalışmaları

- Ulusal Polis Müdürleri Konseyinin Terörle Mücadele Birimi Yöneticisi Rowley: - "Her bir telefon, her bir yönlendirme, her bir bilgilendirme, teröre karşı verdiğimiz savaşın bir parçası" - Londra Emniyet Müdürü Howe: - "(Terör saldırısı endişesine ilişkin) İnsanların güvence vermemi beklediğini biliyorum. Ancak korkarım ki bunu tam olarak yapamam. İki yıldır terör alarmı seviyesi 'ciddi tehdit' düzeyinde tutuluyor. Bu, bir saldırının çok olası olduğu anlamına geliyor. Sorun, saldırının olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de terörle mücadele çalışmaları

LONDRA (AA) - Londra Emniyet Müdürü Bernard Hogan Howe, "İki yıldır terör alarmı seviyesi 'ciddi tehdit' düzeyinde tutuluyor. Bu, bir saldırının çok olası olduğu anlamına geliyor. Sorun, saldırının olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı." dedi.

İngiliz polisi, ülke genelindeki halkın, terörle mücadele çalışmaları yürüten emniyet güçleriyle ülkeyi koruma bakımından işbirliğinde olduğunu belirterek, toplumun polise bu yöndeki desteğini artırması için çağrıda bulundu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Birleşik Krallık genelindeki emniyet birimlerinin koordinasyonunu sağlayan Ulusal Polis Müdürleri Konseyinin (NPCC) Terörle Mücadele Birimi Yöneticisi Mark Rowley, terörle mücadele alanında toplum ile emniyet güçleri arasındaki işbirliğini "en büyük avantaj" olarak gördüğünü söyledi.

Toplum üyelerinin, yetkililerin terörle mücadele çalışmalarına günde 3 bin 600'den fazla ihbarlarla katkıda bulunduğunu belirten Rowley, Birleşik Krallık'ı güvende tutmanın yolları arasında halkın polisin yardım hattını aramasının, kamu alanlarında olağandışı davranışlarda bulunanlarla ilgili yetkilileri haberdar etmesinin ile internet ortamındaki şüpheli içerikleri yetkililere bildirilmesinin de yer aldığını kaydetti.

Ülkedeki ciddi terör tehdidi seviyesine dikkati çekerek, yetkililerin bilgilendirilmesi bakımından toplumun daha fazla yardımına ihtiyaç duyduklarını ifade eden Rowley, "Her bir telefon, her bir yönlendirme, her bir bilgilendirme, teröre karşı verdiğimiz savaşın bir parçası. Aldığımız bilgiler, soruşturmalarımıza, istihbarat toplamalara ve saldırı engelleme yönündeki çalışmalarımıza yardımcı oluyor, koruma amaçlı güvenlik operasyonları düzenlememize, savunmasız kişilere doğru desteği ulaştırmamıza ve teröristlerin planlarını baltalamamıza yardım sağlıyor. Benim için en büyük avantaj, toplum ile polis arasındaki işbirliği." dedi.

- "Ülkeyi terör saldırılarına karşı tamamen korumak mümkün değil"

Londra Emniyet Müdürü Bernard Hogan Howe, Almanya ve Fransa'da yaşanan terör saldırılarından dolayı Birleşik Krallık'taki halkın endişeli olduğunu belirterek, benzer terör olaylarının Londra'da yaşanmasını engellemek için emniyet güçlerinin çalışmalarda bulunduğunu bildirdi.

Ülkeyi terör saldırılarına karşı tamamen korumanın mümkün olmadığının altını çizen Hogan Howe, "Korkuyu anlıyorum ve hissediyorum. Saldırıyı önlemekten sorumlu polis olarak insanların kendilerine güvence vermemi beklediğini biliyorum. Ancak korkarım ki bunu tam olarak yapamam. İki yıldır terör alarmı seviyesi 'ciddi tehdit' düzeyinde tutuluyor. Bu, bir saldırının çok olası olduğu anlamına geliyor. Sorun, saldırının olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı." diye konuştu.

İngiltere'de terör alarmı seviyesi, 2014 yazından itibaren bir terör saldırısının "kuvvetle muhtemel" olduğu anlamına gelen "ciddi" seviyesinde tutuluyor. Terör tehdidinde "düşük", "olası", "ciddi", "çok ciddi" ve "kritik" olmak üzere beş seviye bulunuyor. "Çok ciddi" seviyesi "büyük olasılıkla" saldırı düzenleneceği anlamına geliyor.

Yorumlar